preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 21. 1. 2016. u 15:05 sati |

An Approach to MOtivating learners to Read in European Schools - AMORES

Letak možete preuzeti ovdje.

Posljednji rezultati PISA istraživanja o vještini čitanja pokazali su da u prosjeku jedan od pet petnaestogodišnjaka u europskim zemljama ima vrlo nisko razvijenu vještinu čitanja. Druga europska istraživanja su pokazala da više od jedne petine djece i mladih rijetko ili nikada ne čitaju u svoje slobodno vrijeme, dok bi gotovo petini bilo neugodno da ih njihovi vršnjaci vide kako čitaju. Mnogi učenici ne poznaju nacionalnu i europsku književnost, a nastojanja učitelja i nastavnika da pobude interes učenika za čitanjem nailaze na velike poteškoće. Učitelji i nastavnici smatraju da bi korištenje IKT-a u nastavi književnosti moglo pomoći u povećanju interesa učenika. Međutim, da bi se IKT uspješno primijenile u nastavi književnosti potrebna je ne samo ekspertiza nastavnog osoblja u korištenju IKT-a, već i inovativne metodologije koje će iskoristiti potencijale IKT-a za učenje čitanja i književnosti.

S obzirom na porazne podatke o niskim vještinama i navikama čitanja kod učenika, jedan od najvažnijih ciljeva projekta AMORES je unaprijediti učenje književnosti širom Europe omogućujući učenicima aktivniji angažman kroz korištenje inovativne metodologije zasnovane na kreativnom i suradničkom korištenju tehnologije. Nova metodologija će osnažiti učenike da izraze svoje mišljenje i utječu na svoje iskustvo učenja kroz kreiranje e-artefakata inspiriranih nacionalnom književnošću i njihovim dijeljenjem s učenicima iz drugih europskih zemalja. Kreiranjem e-artefakata, dijeljenjem i komunikacijom s učenicima iz drugih europskih zemalja, učenici i nastavnici će povećati svoje digitalne kompetencije.

Planirani ciljevi projekta su:

 1. Poboljšati učenje književnosti širom Europe omogućujući učenicima aktivniji angažman kroz korištenje metodologije zasnovane na kreativnosti i suradnji,
 2. Poboljšati digitalnu pismenost učenika i nastavnika kroz stvaranje e-artefakata, promovirati kritičko promišljanje njihovog stvaranja i njihovo korištenje kroz društvenu participaciju,
 3. Osnažiti nastavnike korištenjem novih tehnologija s ciljem povećavanja njihovih pedagoških kompetencija,
 4. Povećati održivost kroz europsku komponentu – učenici će dijeliti znanje s vršnjacima iz drugih zemalja te tako promovirati europski identitet.

Projekt će direktno uključiti dvjesto učenika i deset nastavnika u pet osnovnih i srednjih škola u pet europskih zemalja: Velikoj Britaniji, Švedskoj, Danskoj, Poljskoj i Hrvatskoj. Međutim, rezultati projekta će biti promovirani i šire u svim partnerskim zemljama kao i u drugim zemljama Europe. Najvažniji rezultati projekta uključuju metodologiju i upute za nastavnike za korištenje tehnologije s ciljem unapređenja čitanja i nastave književnosti, web kolekciju e-artefakata učenika i međunarodno natjecanje e-artefakata učenika.

Partneri

Uz CARNet, koji koordinira projekt, u konzorcij je uključeno još sedam partnera iz Danske, Velike Britanije, Poljske, Hrvatske, Švedske i Grčke, među kojima su sveučilišta, lokalna samouprava, škole i privatne trvtke.

 • Silkeborg Naturfagscenter, Silkeborg Municipality, Silkeborg, Danska
 • Coventry University, Coventry, Velika Britanija
 • Staffordshire University, Stoke on Trent, Velika Britanija,
 • 36.6 Centrum Kompetencji, Lodz, Poljska,
 • Osnovna škola Horvati, Zagreb, Hrvatska,
 • Karlbergsskolan, Köping, Švedska,
 • NSF CYBERALL ACCESS, Atena, Grčka
 • University of Northumbria at Newcastle, Newcastle-upon-Tyne, United Kingdom.

Budžet

Cjelokupni iznos za projekt je 400.173 EUR, dok EU financira 75%, što iznosi 299.400 EUR (oko 2.256.000 KN). CARNetov udio u financijama je 55.847 EUR (oko 420.000 KN), od cega je EU sufinanciranje 41.700 EUR (oko 314.000 KN). Doprinos CARNeta koji će biti isključivo u radnim satima zaposlenika CARNeta iznosi  14.147 EUR (oko 106.000 KN).

Trajanje

Projekt počinje 1. prosinca 2013. godine, a trajat će 24 mjeseca.

Više o projektu možete pročitati na službenim stranicama projekta http://www.amores-project.eu/.

Ovaj projekt ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije.

Ova web stranica odražava isključivo stajalište autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se na njoj nalaze.

 

 


Vijesti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 19. 11. 2015. 16:18 | RSS

Na konferenciji CUC 2015 održan peti po redu sastanak partnera i radionica o AMORES metodologiji poučavanja

Četvrtak je u Dubrovniku za AMORES projektni tim bio dan pun događanja.

Dan je započeo posljednjim u nizu sastanaka partnera projekta. Kao i tijekom sastanaka koji su se u protekle dvije godine održali u Grčkoj, Danskoj, Poljskoj i Švedskoj, partneri iz devet ustanova okupili su se u Dubrovniku, u hotelu Valamar Lacroma, kako bi prezentirali rezultate posljednje faze projekta te dogovorili završne aktivnosti.

Tijekom poslijepodnevne sesije konferencije CUC 2015, dr. Geoff Walton sa sveučilišta Northumbria i Dr Mark Childs sa sveučilišta Coventry, održali su radionicu o mogućnostima koje nudi primjena IKT-a u nastavi s naglaskom na AMORES metodologiju poučavanja književnosti.

Pilot provedba ove metodologije u pet europskih škola pokazala je da ona pozitivno utječe na angažman učenika prilikom poučavanja književnosti. Sudionici radionice, uglavnom nastavnici, pokazali su veliki interes za primjenu navedene metodologije u njihovim nastavnim predmetima.


 

 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju