preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 15. 10. 2013. u 14:19 sati |

Održane inicijalne radionice u sklopu ODS projekta

Prateći proces organizacije radionica u sklopu ODS projekta, Inicijalne su radionice (Vision building workshops) prve u nizu radionica koje se organiziraju lokalno u više od dvadeset zemalja partnera.


Izvor: D-2.2 Participatory Engagement Activities - Open Discovery Space

Ciljevi inicijalnih radionica |   Ishodi radionica   |  Materijali, videozapisi i fotografije s radionica

Cilj je radionica bio osigurati direktnu povratnu informaciju dionika u obrazovnom procesu; od nastavnika i nastavnog osoblja, edukatora za stručno usavršavanje nastavnika, roditelja, osoba koje imaju utjecaj na razvoj kurikuluma te donosioca odluka. Krajnji je cilj Inicijalnih radionica osnažiti utjecaj nastavnika na razinu ravnopravnih partnera u donošenju odluka kroz zajednički rad i razmjenu znanja i iskustva.

Inicijalne su radionice održane u dvjema školama u  Osnovnoj školi „Dr. Franjo Tuđman“ u Šarengradu i u Osnovnoj školi „Žakanje“ u Žakanju. Na svakoj radionici je prisustvovalo preko dvadeset polaznika, nastavnika, nastavnog osoblja, ravnatelja, roditelja, predstavnika donosioca odluka iz škola i ustanova cijele županije u kojoj je radionica održana. Slike s radionica možete pogledati u foto galeriji na kraju članka.

Ideja je inicijalnih radionica bila pokazati uspješne, inovativne metode integracije tehnologije u tradicionalne prakse učenja i poučavanja u kontekstu isticanja potencijala provođenja učenja potpomognutog izvorima. Kada se govori o učenju potpomognutom izvorima (eng. Resource Based Learning - RBL) uglavnom imamo na umu korištenje digitalnih obrazovnih materijala, njihovo dijeljenje, unapređivanje te ponovno korištenje. Vođeni tom idejom naglasak radionice je bio na Otvorenim obrazovnim materijalima (.ppt, .odp) te na koji način nastavnici u „moru“ digitalnih obrazovnih materijala mogu pronaći odgovarajuće materijale te ih ukomponirati u svoju nastavu. Na radionicama, osim što su bili predstavljeni uspješni scenariji implementacije digitalnih nastavnih materijala u obrazovni kontekst, sudionici su imali prilike upoznati se s postojećim repozitorijima digitalnih nastavnih materijala, pojmom i idejom otvorenih obrazovnih sadržaja te pravima autora i mogućim zaštitama autorskog prava i intelektualnog vlasništva putem otvorenih licenci (npr. Creative Commons ).  

vrh

Jedan od ishoda inicijalnih radionica bio je kroz diskusije polaznika i popunjavanje anketnog upitnika dobiti pregled stanja i ključnih prepreka za korištenje digitalnih nastavnih materijala te se fokusirati na  ciljana pitanja o trenutnoj i budućoj strategiji obrazovanja.

Prema povratnim informacijama polaznika Inicijalnih radionica većina je polaznika imala nekakav doticaj s učenjem i poučavanjem potpomognutim izvorima, konkretno većina je imala prilike čuti o digitalnim nastavnim materijalima dok je manji dio polaznika već koristio digitalne nastavne materijale s nacionalnih repozitorija (uglavnom s portala www.edu.hr i www.skole.hr) u svojoj nastavi. Neki od učitelji stranih jezika, osim nacionalnih repozitorija, koristili su strane digitalne nastavne materijale u svojoj nastavi.

Kada se govorilo o interesu nastavnika i nastavnog osoblja, a vezano za korištenje digitalnih obrazovnih materijala u svojoj nastavi, nastavnici su naglasili da na njihov interes uvelike utječe  nedostatna tehnološka opremljenost škole, spora internet veza te nedostatak ciljane edukacije nastavnika o korištenju informacijsko komunikacijske tehnologije u nastavi. Kako bi se nadišle teškoće u korištenju digitalnih nastavnih materijala, polaznici inicijalnih radionica složili su se kako je neophodno provođenje sustavne edukacije nastavnika kao i definiranje modela podrške za nastavnike koji integriraju tehnologiju i korištenje digitalnih nastavnih materijala u svoju nastavu. Nastavnici su također naglasili neophodnost adekvatne tehnologije koja omogućava nesmetano korištenje digitalnih izvora. Kada se govori o korištenju digitalnih nastavnih materijala, nastavnici se slažu da je poželjno uključiti korištenje digitalnih nastavnih materijala u školski kurikulum, ali sve dok njihovo korištenje osigurava postizanje ciljeva učenja i poučavanja. Iako postoje digitalni nastavni materijali koji prate kurikulum pojedinih nastavnih predmeta (npr. matematika, kemija, fizika, biologija i engleski jezik za srednje škole -  Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla) oni ne pokrivaju sav nastavni kurikulum i da je to jedan od nedostataka prilikom promocije korištenja digitalnih nastavnih materijala.  

Polaznici su se složili da ujednačena edukacija o korištenju tehnologije u obrazovanju za nastavnike nije dobar pristup budući da razina znanja nastavnika nije niti približno ista. Uglavnom mlađi naraštaji nastavnika imaju osnovne vještine za korištenje tehnologije i njima je potrebna sustavna edukacija na razini korištenja alata (npr. Web 2.0 alata) i sadržaja te metodologije primjene digitalnih nastavnih materijala u svojoj nastavi. Većina se polaznika zainteresirala za provođenje kombinirane nastave (eng. Blended learning) koristeći Moodle sustav.

Polaznici su se složili da je u cilju prihvaćanja korištenja digitalnih nastavnih materijala i njihove implementacije u školski  kurikulum potrebno definirati školsku strategiju o korištenju digitalnih nastavnih materijala u nastavi ali  i školsku strategiju korištenja tehnologije općenito. S druge strane neki polaznici smatraju da tehnološka opremljenost škola ne dozvoljava postavljanje kvalitetne strategije budući da na većini škola ne postoji tehnološka opremljenost na način da pokriva sve razine (npr. jedno ili dva prijenosna računala na sve nastavnike). Jedan od vodećih problema navodi se nedostatnost digitalnih nastavnih materijala na materinjem jeziku.

Polaznici rješenje za uspostavu školske strategije o korištenju digitalnih nastavnih materijala u školski kurikulum vide, prvenstveno u adekvatnoj tehnološkoj opremljenosti škola, no najveće promjene bi se trebale dogoditi na sustavnoj ciljanoj edukaciju nastavnika o korištenju, unapređivanju i dijeljenju digitalnih nastavnih materijala te otvorenih obrazovnih sadržaja uopće.

vrh

Nakon održane radionice polaznici su popunjavali upitnik. Neke od zanimljivih rezultata možete vidjeti u nastavku:

 

 

 

 

 

Izvor: Rezultati upitnika polaznika Inicijalne radionice u Šarengradu I Žakanju

 

vrh

Prezentaciju s Inicijalne radionice možete vidjeti ovdje (.ppt, .odp), a više o samom projektu možete saznati na službenim stranicama ODS projekta.

Pogledajte i jedan od video zapisa s inicijalnih radionica.

 

Svi video zapisi s inicijalnih radionica i intervjui s polaznicima inicijalnih radionica dostupni su ovdje.

CARNetov ODS projektni tim zahvaljuje Vesni Hajsan-Dolinar iz OŠ Zakanje i Margeti Sabljić iz OŠ Dr. Franjo Tuđman, Šarengrad, ravnateljicama škole domaćina Inicijalnih radionica. Posebnu zahvalu za organizaciju radionica pročelniku Ureda za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, sport i informiranje Karlovačke županije gospodinu Željku Šančiću, te Mariji Kranjčević zamjenici pročelnika Odjela za društvenu djelatnost Vukovarsko-srijemske županije.

Također, posebna zahvala svim sudionicima Inicijalnih radionica za nesebično dijeljenje svojih znanja iskustva i stavove u cilju uspješnih ishoda Inicijalnih radionica.


Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Datum


27. 11. 2012. 14:57


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju