preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 2. 2. 2018. u 10:17 sati |

Nove tehnologije i digitalni nastavni sadržaji

Je li učenje uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) izvedivo? - pitanje je koje je danas potpuno bespredmetno, a sve su snage usmjerene u razmatranje na koji se način IKT može što primjerenije uklopiti u obrazovni proces.

Bilo da je riječ o tehnologiji ili metodologiji, takvo učenje istovremeno predstavlja i izazov i priliku.

Zahvaljujući primjeni IKT-a u nastavi, danas je realizacija obrazovnih programa uz interakciju moguća i na daljinu, što među ostalim omogućava pohađanje nastave onima koji zbog prostorne udaljenosti nisu u mogućnosti pratiti predavanja. Bilo da je riječ o digitalnim nastavnim materijalima, vježbama, prezentacijama, tečajevima ili programima koji se mogu preuzeti s interneta, ili o pravim online materijalima koji uključuju i aktivne mentore kao i drugu vrstu podrške, učenje uz pomoć suvremene tehnologije je u posljednjih desetak godina prešlo put od radikalne i neprovjerene ideje do pouzdanog alata kojim se milijuni obrazovnih profesionalaca koriste svakodnevno u svojem radu.

U takvoj situaciji izuzetno važnu ulogu imaju učitelji i nastavnici, jer upravo oni u procesu poučavanja mogu iskoristiti velik potencijal informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om osnovalo je Nacionalni portal za udaljeno učenje „Nikola Tesla“. Na navedenom je Portalu postavljeno po 70 lekcija iz matematike, fizike, biologije i kemije za srednje škole, što pokriva 80% gradiva nastavnoga programa. Ovi su digitalni sadržaji metodički i tehnološki razvijeni u skladu sa specifičnostima za učenje putem računala. Učenje i poučavanje je zanimljivo i jednostavno uz audio i video prikaze, animacije, grafičke elemente, simulacije i puno praktičnih primjera i zadataka za samoprocjenu znanja, koji učenicima omogućuju praktičan rad nakon kojeg dobiju povratnu informaciju o rezultatima.

Stručni skupovi (županijska razina)

U tu je svrhu, CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizirao edukaciju profesora matematike, fizike, biologije i kemije svih srednjih škola u Republici Hrvatskoj s temom Nove tehnologije i digitalni nastavni sadržaji. Osim prezentacije digitalnih sadržaja s Nacionalnog portala za udaljeno učenje „Nikola Tesla“, nastavnici su se upoznali s uslugama koje im nudi CARNET.

Više o CARNET-ovim uslugama za škole i mogućnostima koje se pružaju nastavnicima saznajte u prezentaciji pod nazivom „Nove tehnologije i digitalni nastavni sadržaji“.

Završetak projekta "Nove tehnologije i digitalni nastavni sadržaji"

Predavanjem za nastavnike XV. gimnazije u Zagrebu, 2. prosinca 2008. godine završio je projekt edukacije „Nove tehnologije i digitalni nastavni sadržaji“. U sklopu projekta organizirano je 45 predavanja u 24 škole u županijskim središtima i Gradu Zagrebu. Pozivu na edukaciju odazvalo se 850 nastavnika matematike, fizike, biologije i kemije srednjih škola RH.

Edukacijom je obuhvaćeno upoznavanje s osnovnim uslugama koje MZO i CARNET pružaju školama - HUSO, AAI@EduHr, filtriranje sadržaja, e-otoci, Portal za škole i Portal za državnu maturu, a poseban je naglasak stavljen na Nacionalni portal za udaljeno učenje Nikola Tesla.

Usporedno s aktivnostima koje se odnose na poticanje korištenja digitalnih nastavnih materijala, istican je i jedan od CARNET-ovih prioriteta u pružanju usluga školama, a to je poticanje nastavnika i učenika u preuzimanju virtualnog elektroničkog identiteta od školskih administratora imenika.

Iz grafikona s podacima o broju jedinstvenih korisnika logiranih na digitalne nastavne materijale iz matematike, fizike, biologije i kemije na Nacionalnom portalu za udaljeno učenje Nikola Tesla, vidljiv je značajan porast u razdoblju provedbe ovoga projekta (listopad, studeni 2008.). Također je znakovit porast broja korisnika u ožujku i travnju 2009. godine što je najvjerojatnije rezultat edukacije učitelja koju je CARNET organizirao u sklopu projekta E-otoci.

Kako bi nastavili ovu pozitivnu tendenciju rasta i poticali što kvalitetniju i masovniju primjenu i implementaciju kako ovih materijala tako i ostalih usluga za korisnike iz osnovnoškolskog i srednjoškolskog okruženja,  CARNET pokreće nove projekte koji će imati upravo taj cilj.

Radionice

Nakon uvodnog, plenarnog dijela projekta, moguć je rad s navedenim sadržajima u radionicama. Savjetujemo da se za povezivanje nastavnika po mreži županijskih stručnih vijeća i kontakt voditelja obratite na e-adresu obrazovanje-nastavnika@carnet.hr.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju