preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 2. 2. 2018. u 10:44 sati |

Projekt Tesla u školi

odabir kandidata  I  sudionici projekta  I  aktivnosti u projektu  I  završni skup projekta

Projektom „Tesla u školi“ nastojala se potaknuti primjena digitalnih nastavnih materijala koji se nalaze na Nacionalnom portalu za udaljeno učenje Nikola Tesla.

Ujedno se kroz projekt nastojalo potaknuti osmišljavanje nastavnih metoda i oblika rada koji omogućuju kvalitetnu primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi.

Projekt „Tesla u školi“ održao se tijekom drugog polugodišta školske godine 2008./2009.,  a završio izborom najuspješnijih škola i nastavnika, te dodjelom nagrada početkom srpnja 2009. godine.

Postupak odabira kandidata

U projekt je bilo uključeno 80 nastavnika matematike, fizike, biologije i kemije.

Kriteriji za odabir škole i nastavnika, odnosno formiranje uzorka sudionika projekta bili su sljedeći:

  • pravovremena prijava kandidata za sudjelovanje u projektu,
  • informiranost stručnih službi i suglasnost ravnatelja škole za sudjelovanje u projektu,
  • podjednaka zastupljenost gimnazija i strukovnih škola,
  • različita geografska zastupljenost škola.

Prednost pri izboru sudionika i škola za sudjelovanje u projektu imale su škole iz kojih se prijavilo dvoje ili više nastavnika.
 

 vrh

Sudionici projekta

Sudionici projekta "Tesla u školi" su nastavnici matematike, fizike, biologije i kemije u srednjim školama, te njihovi učenici.

Nastavnici matematike, fizike, biologije i kemije u srednjim školama mogu se prijaviti za sudjelovanje u projektu nakon informiranja stručne službe u školi i dobivanja suglasnosti ravnatelja za uključivanje njihove škole u projekt.
 

 vrh

Aktivnosti u projektu

Uvodna radionica za nastavnike

Nastavnici koji su uključeni u projekt "Tesla u školi" bili su  pozvani sudjelovati na uvodnoj radionici koja se održala 12. ožujka 2009. godine u Zagrebu.

Na radionici su predstavljeni e-sadržaji iz matematike, fizike, biologije i kemije koji se nalaze na Nacionalnom portalu za udaljeno učenje Nikola Tesla te mogućnosti njihove primjene u nastavi.

U praktičnom djelu radionice, nastavnici su imali prilike u grupama promišljati o načinima primjene e-sadržaja u nastavnom procesu.


Upotreba e-sadržaja u nastavi

Nakon uvodne radionice, nastavnici su osmišljavali i primjenjivali različite nastavne metode i oblike koji uključuju implementaciju e-sadržaja s Nacionalnog portala za udaljeno učenje Nikola Tesla u nastavi tijekom drugog školskog polugodišta, do 25. svibnja 2009. godine.

Izrada mjesečnih izvještaja o nastavnim aktivnostima i ispunjavanje zavšnog upitnika

Nastavnici su za vrijeme trajanja projekta koristili obrasce za pripremu i izvješće prilikom pripreme nastavnih satova u okviru kojih su primjenjivali e-sadržaje, a po završetku školske godine, nastavnici i njihovi učenici su ispunili završni anketni upitnik. Upute vezane uz ispunjavanje obrasca za pripremu i izvješće, kao i završnog upitnika nastavnici su dobili na uvodnoj radionici.

 vrh

Završni stručni skup projekta „Tesla u školi“

U CARNET-ovim prostorijama 2. srpnja 2009. godine održan je Završni stručni skup u sklopu projekta „Tesla u školi“  na kojem su se okupili sudionici projekta i drugi pozvani gosti. Završni skup otvorili su ravnatelj CARNET-a gospodin Zvonimir Stanić i gospodin Zoran Paldi, ravnatelj Uprave za informatiku i tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Projektni se tim, osim kratkog osvrta na aktivnosti projekta, osvrnuo na rezultate dobivene u okviru projekta i iskustva uporabe e-sadržaja u nastavi. Ujedno su na skupu predstavljeni i nagrađeni najuspješniji radovi nastavnika s kojima su nastavnici sudjelovali u natjecanju organiziranom u okviru projekta. U natjecateljskom dijelu projekta zaprimljen je 21 rad i 13 video zapisa koje su pripremili nastavnici, sudionici projekta.

Najuspješniji načini implementiranja e-sadržaja u nastavu matematike, fizike, biologije i kemije ocjenjivali su se kroz pisane pripreme/izvješća o nastavnim satima te kroz video demonstraciju jednog nastavnog sata, a prema unaprijed definiranim kriterijima za izbor najuspješnijih radova.

Nagrade za najuspješnije radove podijeljene su u dvije kategorije: skupna nagrada za najaktivniju školu i pojedinačne nagrade za 3 najuspješnija rada.

U kategoriji Skupna nagrada – najaktivnija škola, nagrada je dodijeljena školi čiji je najveći broj nastavnika aktivno sudjelovao u projektu. Pojedinačno izrazito kvalitetne priprave kao i videozapisi njihovih nastavnih sati presudili su da nagradu za najaktivniju školu dobije Zdravstvena i veterinarska škola Dr. A. Štampara iz Vinkovaca. Vedran Žadanj, Senka Knežević-Čeple, Ružica Kruhoberec, Manuela Murvaj i Vesna Đurković  svoju su školu opremili novom interaktivnom bijelom pločom.

U kategoriji pojedinačne nagrade 1. mjesto i prijenosno računalo, osvojio je Vedran Žadanj  iz Zdravstvene i veterinarske škole Dr. A. Štampara iz Vinkovaca. U kategoriji pojedinačne nagrade 2. mjesto i mini prijenosno računalo, osvojili su  Goran Repinc i Nataša Vacka iz Tehničke škole iz Daruvara. U kategoriji pojedinačne nagrade 3. mjesto i mini prijenosno računalo, osvojila je  Jasmina Horvatović  iz Graditeljsko-geodetske škole iz Osijeka. Nagrade i priznanja pobjednicima je uručio gospodin Zoran Paldi, ravnatelj Uprave za informatiku i tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Dodjela nagrade za 1. mjesto

CARNET-ov tim posjetio je  Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. A. Štampara u Vinkovicima kako bi uručio nastavniku Vedranu Žadanju nagradu za prvo mjesto, koju je zasluženo osvojio sudjelovanjem u projektu Tesla u školi.

Navedena je škola nagrađena i za najaktivnije sudjelovanje u projektu, tako da je prigoda iskorištena i za uručivanje interaktivne ploče školi.

Svi djelatnici Zdravstvene i veterinarske škole, koji su bili sudionici projekta „Tesla u školi“,  uključujući i ravnatelja škole,  izjavili su kako su puni motivacije sudjelovali u navedenom projektu te se raduju budućim projektima i nastavku odlične suradnje s CARNET-om.

 vrh


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju