1998-11-10 14:23:00

Počeo s radom Studentshop - akademski Internet dućan

Dana 10. studenog 1998. službeno je počeo s radom Studentshop - akademski Internet dućan. Tim je povodom 12. studenog - dva dana nakon početka rada dućana, na Microsoftovom štandu na sajmu INFO'98 održana konferencija za novinare na kojoj su o ovom projektu govorili mr.sc. Predrag Pale, pomoćnik ministra znanosti i tehnologije, g. Goran Radman, direktor Microsoft Hrvatske i g. Ivo Spigel iz Perpetuum-Mobile Grupe.

Studentshop je ime akademskog Internet dućana koji je nastao kao rezultat suradnje tvrtki Mobile i Microsoft Hrvatska, te Ministarstva znanosti i tehnologije. Razlog za otvaranje ovog dućana bio je vrlo jednostavan - željelo se studentima i nastavnicima hrvatskih sveučilišta omogućiti kupovinu informatičke i slične opreme po što je moguće povoljnijim uvjetima.

Nekoliko stvari čine ovaj Internet dućan posebnim. Kao prvo, riječ je o izuzetno povoljnim cijenama po kojima studenti i nastavnici s hrvatskih sveučilišta mogu kupovati izložene proizvode. Pri tome posebno prednjače Microsoftovi proizvodi, čija cijena za studente i sveučilišne nastavnike iznosi svega oko 10% uobičajene cijene tih proizvoda u maloprodaji.

Druga je posebnost način autorizacije kupaca. Pravo kupovine u Studentshopu imaju svi koji posjeduju odgovarajuće akademske iskaznice (tzv. IKS-ice). Prilikom kupovine, kupci svoj status dokazuju upisivanjem broja svoje iskaznice, a provjera istinitosti tog podatka se nakon toga ostvaruje odgovarajućim upitom u aktivnu bazu podataka o studentima i sveučilišnim djelatnicima koju je uspostavilo Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Također, posebnost ovog dućana je i u izuzetno funkcionalnom i suvremenom dizajnu, kao i u suvremenoj tehnologiji na kojoj je zasnovan. Vrijedi napomenuti da je Studentshop zamišljen isključivo kao Internet dućan. To znači da se proizvodi iz tog dućana pod komercijalnim uvjetima koji vrijede za kupovinu u tom dućanu ne mogu kupiti niti naručiti na bilo koji drugi način osim putem Interneta.

Blerim Sela, direktor tvrtke Mobile d.o.o:

U Studentshopu su Microsoftovi proizvodi oko 90% jeftiniji nego takvi proizvodi u maloprodaji, a još je zanimljivije to što su Microsoftove studentske licence u Studentshopu najjeftinije na svijetu, tj. i do 30% jeftinije nego isti proizvodi u SAD i u drugim zapadnim zemljama...

Naručivanje studentskih licenci putem Studentshopa je jedini takav način naručivanja u svijetu, te je i sam Microsoft pokazao interes za moguću primjenu ovog modela i na drugim tržištima...

Treba istaknuti da sve ovo ne bi bilo moguće bez jedinstvene baze podataka o studentima koju je realiziralo Ministarstvo znanosti i tehnologije...

(Izvodi iz opširnijeg razgovora s g. Blerimom Selom)

 

Adresa Studentshopa je http://studentshop.mobile.hr.

 


Javni web CARNeta