2015-07-08 13:20:00

Inspirativni dani u Hrvatskoj – ISE tehnologijom do popularizacije znanosti

Potaknuti velikim interesom nastavnika za radionice, webinare i brojne druge aktivnosti koje je CARNet organizirao u suradnji sa poznatim hrvatskim znanstvenicima i institucijama, organiziramo Inspiring Science Education (ISE) dane u Hrvatskoj pod nazivom „Inspirativni dani u Hrvatskoj – ISE tehnologijom do popularizacije znanosti“, koji će sva ta raznovrsna događanja obuhvatiti u jednu cjelinu. 

Inspirativni dani održat će se krajem kolovoza i tijekom rujna 2015. godine u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta, a obuhvatit će seriju radionica, webinara i brojnih drugih aktivnosti čija je svrha popularizacija znanstvenih predmeta korištenjem tehnologije kao i popularizacija suvremenog podučavanja.

Inspirativna radionica i webinar

Prva događanja će biti  radionica koja će se održati u više hrvatskih gradova, te webinar posvećen Eratostenovom eksperimentu koji će se ponovno provesti u rujnu, a koji će također biti dio Inspirativnih dana u Hrvatskoj.

O ostalim aktivnostima više informacija bit će objavljeno uskoro a najavljujemo da se radi o suradnji s uglednim znanstvenicima i znanstvenim institucijama.

Inspirativni dani započinju radionicom koja će se održati diljem Hrvatske, a sadržajno će biti ista bez obzira na lokaciju. Cilj radionice je nastavnike naučiti realizirati nastavni sat uz korištenje tzv. ISE tehnologije. Nastavnici će tako imati priliku naučiti kako primijeniti ISE scenarij učenja - svojevrsnu digitalnu pripremu za nastavni sat u koju su integrirani multimedijalni sadržaji. Scenarij se temelji na istraživačkom učenju, vrsti učenja kod kojega je cilj potaknuti učenike na promišljanje i propitivanje, a s kojim će polaznici također biti upoznati. Prednost spomenutih scenarija jest što se oni mogu u potpunosti mijenjati i prilagoditi pa ih nastavnik sadržajno može prilagođavati prema želji. Uz to, polaznici će imati priliku naučiti osnovne mogućnosti nekoliko ISE e-alata kao što je Google Earth, Kahoot, Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla, PheT simulacije te Stellarium.

Želite li se i vi inspirirati prije početka nove školske godine, a u novoj školskoj godini zajedno s nama popularizirati znanost korištenjem tehnologije? Za početak, prijavite se i sudjelujte na radionici koja će se održati u nekoliko hrvatskih gradova prema sljedećem rasporedu:

Zagreb, CARNet (dvorana E2) - 26. kolovoza od 11 do 15 sati Osijek, Osnovna škola Vijenac - 27. kolovoza od 11 do 15 h Split, Zdravstvena škola - 28. kolovoza od 10 do 14 sati  Zadar, Osnovna škola Bartula Kašića - 31. kolovoza od 11 do 15 sati Krk, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir - 4. rujna od 11 do 15 sati Varaždin, Elektrostrojarska škola - 1. rujna od 10 do 14 sati Zagreb, CARNet (dvorana E2) - 2. rujna od 11 do 15 sati.

Prijava na radionicu je obavezna zbog ograničenog broja polaznika i to putem prijavnog obrasca dostupnog na adresi http://www.carnet.hr/ise/prijava, upisom svih traženih podataka te odabirom grada u kojem želite sudjelovati.

Napominjemo da se radionica organizira za nastavnike čije škole sudjeluju u ISE projektu. Ukoliko želite sudjelovati na radionici, a vaša škola se ne nalazi na ovom popisu http://www.carnet.hr/ise/popis_skola, ispunite spomenuti obrazac, te se javite mailom na ise-prijava@carnet.hr nakon čega ćete dobiti upute kako ostvariti pravo na sudjelovanje na radionici.

Inspirativni webinar pod nazivom "Eratostenov eksperiment uz ISE scenarije učenja: Suvremeno podučavanje mjerenja opsega Zemlje" uslijedit će 9. rujna od 13 do 14 sati, a sudionike će upoznati s procesom provođenja Eratostenovog eksperimenta uz pomoć ISE scenarija učenja. Eratostenovim eksperimentom mjeri se opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za njega je potreban samo štap i sunčeva sjena. Eratostenov eksperiment će se zbog velikog interesa ponoviti 22. rujna 2015. godine. Naime, u ožujku 2015. godine, provelo ga je 507 škola diljem svijeta,  od čega čak 129 škola iz Hrvatske a više od 20 njih ga je realiziralo koristeći spomenuti ISE scenarij učenja. Na webinaru ćemo pokazati kako se koristi scenarij učenja za Eratostenov eksperiment, i to za osnovnu i srednju školu, kao i jednostavni e-alati za njegovu realizaciju.

Prijave na webinar nisu potrebne, i sudjelovati mogu svi, bez obzira da li je njihova škola dio ISE projekta. Webinar će se održati putem Adobe Connect komunikacijskog i kolaboracijskog alata na adresi http://connect.carnet.hr/webinar/. Za ulazak u virtualnu sobu potrebno je odabrati opciju 'Gost' i upisati svoje ime.

Podsjećamo da je cilj ISE projekta popularizacija znanosti uz korištenje tehnologije, a financira se iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).


Javni web CARNeta