2003-05-22 00:00:00

Uspjeh hrvatskih mrežara

Predavanjem Tonya Batesa, 22. je svibnja zatvorena četverodnevna međunarodna Internet konferencija TNC&CUC 2003.

Izlaganjem Tonya Batesa s kanadskog sveučilišta University of British Columbia o tome kako tehnologije mijenjaju sveučilišta, 22. svibnja zatvorena je međunarodna Internet konferencija pod nazivom "User Opportunities/Network Challenges". Konferencija se održavala od 19. svibnja u hotelu Opera, a zajednički su je organizirale Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet i europska udruga akademskih i istraživačkih mreža TERENA.

Tony Bates je u svom izlaganju istaknuo kako je pri korištenju novih tehnologija na sveučilištima važno motivirati studente za nov i specifičan način učenja, a još je važnija sama organizacija učenja on-line. Istodobno, treba uvažiti posebnosti sredina iz kojih studenti potječu. Podsjetimo, na konferenciji Joint TERENA Networking Conference 2003 i CARNet User's Conference 2003. govorilo se o sigurnosnim aspektima bežičnih mreža, mrežnim aplikacijama i podršci korisnicima, Gridu, digitalnim knjižnicama, Middleware te multimedijalnim servisima. Inozemni su gosti posebice pohvalili tehničku realizaciju konferencije jer im je na raspolaganju bio bežičan pristup Internetu kao i videokonferencijski caffe. Istodobno je omogućen i video prijenos četiriju sekcija konferencije u živo. Dodajmo da su TERENA-ini videokonferencijski stručnjaci naglasili kako su održane videokonferencije s Brazilom, SAD-om, Španjolskom i Walesom kvalitetom bile iznad njihovih očekivanja. I ova je konferencija potvrdila, usprkos raznolikosti tema i interesa sudionika (inženjeri mrežnih tehnologija i korisnici tih tehnologija), da su pripadnici akademske i istraživačke zajednice orijentirani na međusobnu suradnju kako bi optimalno iskoristili prednosti novih tehnologija. Kao i proteklih godina, sva predavanja te multimedijalni konferencijski materijali, dostupni su na adresi: http://www.carnet.hr/cuc.

Za nekoliko tjedana sudionici konferencije dobit će konferencijski CD zbornik. Dodajmo da već sada na adresi: http://www.carnet.hr/cuc možete pogledati video zapis i fotografije s ovogodišnje konferencije TNC&CUC 2003.

Nikolina Bradić Belobrajdić

Uredništvo weba


Javni web CARNeta