2004-09-30 00:00:00

Uspješno završio CUC 2004

"Pomičemo tehnološke granice" zaključak je 6. Konferencije Internet korisnika CUC 2004 koja je 29. rujna završila na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Konferenciju je organizirao CARNet, a održala se pod pokroviteljsvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa okupivši tristotinjak korisnika Interneta iz zemlje i inozemstva.

Sudionici konferencije najviše su interesa pokazali za predavanje Rishaba Aiyera Ghosha (Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology, Sveučilište Maastricht u Nizozemskoj) koji je govorio o ulozi i značaju otvorenog programskog koda u razvoju ekonomije i društva u cjelini. Posjećeno je bilo i izlaganje Haralda Alvestranda predsjedatelja IETF-a (Internet Engineering Task Force), koji je govorio o standardima na Internetu istaknuvši kako njih i dalje, slobodno, trebaju kreirati pojedinci, a ne kompanije ili vlade država. Ton Verschuren (Surfnet, nizozemska nacionalna akademska i istraživačka mreža) svojom je prezentacijom prikazao tijek izgradnje autentikacijske i autorizacijske infrastrukture koja je pretpostavka sigurnog rada mreže. Uz ove teme, CUC 2004 bavio se klasterima i gridom, multimedijalnim i naprednim aplikacijama, udaljenim učenjem te informacijskim prostorom Weba.

Posebnu pažnju sudionika privuklo je i izlaganje Ivana Marića (Srce) koji je govorio o Giga CARNet projektu. Po izboru sudionika A Paradigmatic Shift from «Assessment of Learning» to Assessment for Learning» (autori: Sunčana Kukolja Taradi, Milan Taradi i Krešimir Radić, Medicinski fakultet u Zagrebu) najbolji je rad konferencije dok je najbolja prezentacija Comparison of audio codecs using PEAQ algorithm (autori: Marija Šalavarda, Ivan Bolkovac i Hrvoje Domitrović, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu). U sklopu Web festivala Ocjenjivački sud nije dodijelio 1. nagradu za najbolje Web sjedište obrazovnog sadržaja već 2. nagradu dijele portal «Matematika I.» (autor Ivan Slapničar) te portal «Nanoatlas» (autor Antonio Šiber), a 3. je nagradu osvojio portal Multitlet (autor Davor Gren). Dodijeljene su i dvije pohvale i to portalima «IdiMaSu» (autorica Saida Deljac) te »Interaktivna fiziologija: jesmo li kiseli» (autorica Sunčana Kukolja Taradi). Posebna nagrada, pod nazivom "Izbor korisnika", pripala je stranici «PSE - Periodni sustav elemenata» ( autor Borislav Dopuđa) koja je osvojila najviše glasova posjetitelja putem Weba.

Sanja Prijatelj

Ured za odnose s javnošću


Javni web CARNeta