2004-10-14 00:00:00

Promocija polaznika Cisco akademije mrežnih tehnologija

Regionalna CARNetova Cisco akademija te lokalne Cisco akademije Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu i ove su godine školovale generaciju polaznika koji su stekli znanja s područja mrežnih tehnologija kroz tri obrazovna programa: osnovni nastavni program CCNA, program o sigurnosti računalnih mreža FNS i napredni nastavni program CCNP. Ovogodišnjim polaznicima pobrojenih programa 14. listopada 2004. godine su na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu uručene diplome za uspješan završetak školovanja.

Ovim je povodom Nevenko Bartolinčić, voditelj regionalne CARNetove Cisco akademije izrazio svoje zadovoljstvo prihvaćanjem programa u hrvatskim obrazovnim institucijama i školama te općenito prihvaćanjem ovog međunarodno priznatog programa u Hrvatskoj naglasivši da je time prepoznata važnost za cijelu Hrvatsku i približavanje Europskoj uniji.

Pored njega, prisutnima se obratila i Valentina Milenković, regionalni menadžer Cisco akademija, i istaknula u kojem pravcu se razvija Cisco akademija u regiji te koji su planovi za budućnost. Osnovni nastavni program (Cisco Certified Network Associate CCNA), koji uključuje temeljna znanja i primjene s područja mrežnih tehnologija, u ovoj je generaciji završilo 12 polaznika regionalne CARNetove Cisco akademije, 60 polaznika lokalne akademije Tehničkog veleučilišta u Zagrebu te 10 polaznika lokalne akademije Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu. Nastavni je program temeljen na praktičnom radu na mrežnoj komunikacijskoj opremi i osobnim računalima dok su teorijski dio činili multimedijalni nastavni materijali dostupni putem Interneta. CARNetova Cisco akademija osim osnovnog CCNA programa od 2002. godine održava i napredni nastavni program, usredotočen na projektiranje i održavanje složenih konfiguracija računalnih mreža (Cisco Certified Network Professional CCNP), a od ove godine ima i novi nastavni program o sigurnosti računalnih mreža (Fundamentals of network security FNS). Ove su godine CCNP program CARNetove akademije završila 3 polaznika koja će svoja znanja primjenjivati u svakodnevnim radnim zadacima, a FNS program završilo je 6 polaznika koji su naučili kako projektirati i instalirati sigurnosna rješenja koja će smanjiti ranjivost računalne mreže te kako umanjiti rizik prekida rada zbog sigurnosnih incidenata.

Valja naglasiti da je CARNetova Cisco akademija pokrenuta 2000. godine u suradnji s tvrtkom Cisco Systems, vodećom svjetskom Internet tvrtkom, a njezina je tri programa do sada završilo više od 400 polaznika. Dodatne su informacije o Cisco akademiji mrežnih tehnologija dostupne su na http://www.carnet.hr/camt/.

Sanja Prijatelj

Ured za odnose s javnošću


Javni web CARNeta