2014-06-17 15:40:00

Održan stručni skup u okviru projekta ECOLAV

U CARNetovim prostorijama u Zagrebu 12. lipnja 2014. održan je stručni skup u sklopu projekta ECOLAV  (Environmental COmpetences towards LAbour market and Vet systems) na kojem su prezentirana europska i hrvatska iskustva o mogućnostima povezivanja strukovnog obrazovanja s tržištem rada te implementacije kompetencija očuvanja okoliša u strukovno obrazovanje.

 

Na početku skupa sve okupljene prigodnim je riječima pozdravila pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, gospođa Ankica Nježić, te ravnatelj CARNeta, gospodin Zvonimir Stanić.

Nakon što je Jim Anderson, voditelj projekta ECOLAV iz partnerske ustanove Glasgow Clyde College, Velika Britanija, predstavio ciljeve i aktivnosti projekta, predstavljene su i druge parterske ustanove - 36,6 Competence Centre, Poljska, ALVIT - inovace a vzdělávání s.r.o., Češka, EcoDevelopment GmbH, Njemačka te aktivnosti koje su provele u sklopu projekta.

U nastavku skupa, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih predstavila je metodologiju za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma kao i informacije vezane uz Europski kreditni sustav u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (ECVET).

Kenneth Stevenson iz Glasgow Clyde College zainteresiranoj publici predstavio je škotska iskustva u povezivanju strukovnog obrazovanja s tržištem rada. U svom izlaganju posebno je istaknuo činjenicu da nastavnici u strukovnim školama u Škotskoj imaju puno iskustva u radu u industriji, što najčešće nije slučaj u Hrvatskoj.

Osim partnera iz Škotske, Poljske, Njemačke, Češke i Hrvatske na projektu su sudjelovali i ravnatelji i nastavnici nekoliko strukovnih škola iz Hrvatske kao i predstavnici iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koji su na stručnom skupu sudjelovali u diskusiji te razmijenili iskustava o mogućnostima povezivanja gospodarstva sa strukovnim obrazovnim programima.

 


Javni web CARNeta