2005-05-11 00:00:00

Konferencija “Važnost informacija za zdravstvenu skrb”

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji CARNeta, Medicinskog fakulteta, te tvrtke Ovid Technologies Inc., 12. i 13 svibnja 2005. godine održava se Prva hrvatska konferencija o medicinskim informacijama pod skupnim naslovom "Važnost informacija za zdravstvenu skrb".

Konferencija će okupiti oko 100 korisnika paketa ključnih informacijskih proizvoda s područja medicine. Paket sadržava najvažniju bibliografsku bazu podataka s područja medicine Medline, zbirku Evidence Based Medicine Reviews te cjelovite tekstove 100 časopisa izdavačke kuće Lippincott Williams & Wilkins i 45 knjiga pretežito istog izdavača. Program konferencije dostupna je na adresi http://smk.mef.hr/MICC.htm.

U okviru konferencije održat će se niz predavanja i praktičnih radionica domaćih i inozemnih stručnjaka koji su svojim izlaganjima imaju namjeru s jedne strane potaknuti intenzivnije korištenje tih vrijednih izvora, a s druge dati odgovore na sva pitanja koja bi korisnici mogli imati. Valja istaknuti da je pristup paketu ključnih informacijskih proizvoda s područja medicine bolničkim ustanovama u Hrvatskoj početkom ove godine osiguralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, kroz svoj projekt Centra za online baze podataka, a koji ostvaruje u suradnji s Instititutom Ruđer Bošković (IRB) i CARNetom. Budući da je medicina u znanstvenom i profesionalnom pogledu disciplina u kojoj je vrlo izrazit stalan prirast novog znanja kao i potreba za cjeloživotnim obrazovanjem, ova odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa ima velik značaj u promicanju prakse utemeljene na provjerenoj znanstvenoj informaciji u hrvatskoj medicinskoj zajednici. Svim izvorima pristupa se preko sučelja informacijske tvrtke Ovid Technologies Inc.

Po prvi put je tako široki krug stručnog medicinskog osoblja iz 82 bolničke ustanove u Hrvatskoj dobio mogućnost da izravno sa svojih računala, na radnom mjestu ili kod kuće, pristupa probranim i pouzdanim medicinskim informacijama i to odmah nakon njihova objavljivanja. Centar za online baze podataka omogućuje mrežni pristup relevantnim bazama podataka i s ostalih znanstvenih područja, što je jedna od nužnih pretpostavki znastvenoistraživačkog rada. Iako se na Internetu danas mogu u slobodnom pristupu pronaći brojne korisne informacije, sustavnost, organizacija i dodatna obrada podataka, preglednost i visoka relevantnost čine ovakve baze podataka nezaobilaznim izvorom pouzdanih informacija.

Danijela Grizelj

Voditeljica Ureda za odnose s javnošću, CARNet

Kontakt: 01/ 61 65 626


Javni web CARNeta