2005-05-13 00:00:00

Konferencija "Važnost informacija za zdravstvenu skrb"

Na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 12. svibnja 2005. godine je svečanim otvorenjem započela dvodnevna Prva konferencija o medicinskim informacijama pod nazivom "Važnost informacija za zdravstvenu skrb".

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Ovid Technologies Inc, a okupila je više od 100 korisnika paketa ključnih informacijskih proizvoda s područja medicine. Paket sadržava najvažniju bibliografsku bazu podataka s područja medicine Medline, zbirku Evidence Based Medicine Reviews, te cjelovite tekstove 100 časopisa izdavačke kuće Lippincott Williams & Wilkins 45 knjiga pretežito toga izdavača. Konferenciju su svečano otvorili: ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet Zvonimir Stanić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa za informacijsko društvo dr. Dragan Schwarz, dekanica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Nada Čikeš i pomoćnik ministra zdravstva dr. Renato Mittermayer.

Ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet Zvonimir Stanić istaknuo je da CARNet svojim aktivnostima direktno sudjeluje u projektima vezanim uz Sustav znanstvenih informacija i izgradnju nacionalne informacijske i komunikacijske infrastrukture. CARNet aktivno sudjeluje i u radu na projektu Sustava znanstvenih informacija i to kroz Centar za on-line baze podataka, koji CARNet razvija u suradnji sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Institutom Ruđer Bošković (IRB). Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa za informacijsko društvo dr. Dragan Schwarz naglasio je da je Ministarstvo ove godine izdvojilo preko 3,5 milijuna kuna za nabavku on-line baza podataka. U okviru konferencije "Važnost informacija za zdravstvenu skrb" održano je i niz predavanja i praktičnih radionica domaćih i inozemnih stručnjaka. Valja istaknuti da je pristup paketu ključnih informacijskih proizvoda s područja medicine bolničkim ustanovama u Hrvatskoj početkom ove godine osiguralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, kroz projekt Centra za online baze podataka, koji se ostvaruje u suradnji s CARNet-om i Institutom Ruđer Bošković. Centar za online baze podataka omogućuje mrežni pristup relevantnim bazama podataka iz ostalih znanstvenih područja, što je jedna od nužnih pretpostavki znanstveno-istraživačkog rada.

Danijela Grizelj

Voditeljica Ureda za odnose s javnošću, CARNet


Javni web CARNeta