2005-11-28 00:00:00

Uspješno završen CUC 2005

Sedma konferencija Internet korisnika CUC 2005 uspješno je privedena kraju 23. studenog 2005. Konferenciju je na Sveučilištu u Dubrovniku, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Dubrovnika, organizirao CARNet.

Na konferenciji je sudjelovalo preko dvjesto korisnika Interneta iz zemlje i inozemstva. Sudionici konferencije najviše su interesa pokazali za predavanje Joichija Ita, generalnog direktora International Operations for Technorati, koji je sve prisutne zaintrigirao izlaganjem na temu "The Sharing Economy" o autorskim pravima na Internetu, uz njih vezanim problemima i mogućnostima te organizaciji Creative Commons. Kao i prethodnih godina, sudionici CUC-a su sudjelovali u izboru najboljeg rada i prezentacije konferencije. "Learning to Look: Art for Kids and Young" Miroslava Huzjaka, s Učiteljske akademije u Zagrebu proglašen je najboljim radom konferencije dok su za najbolju prezenatciju najviše glasova dobili Siniša Tomić, Kristijan Zimmer i Ivan Vorasa s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, koji su na ovogodišnjem CUC-u prezentirali rad "Introduction to Planning and Building of E-campus of Your Institution".

U sklopu Webfestivala 2005, tradicionalnog pratećeg konferencijskog događanja, birane su najbolje internetske stranice ustanova iz sustava visokog obrazovanja Republike Hrvatske u dvije kategorije: internetske stranice ustanova i internetske stranica organizacijske jedinice na ustanovi. Između 22 pristigla rada, Ocjenjivački je sud festivala dodijeliti po tri nagrade u svakoj kategoriji te jednu pohvalu, a o najboljim je internetskim stranicama odlučivala i publika. Pohvalu Ocjenjivačkog suda dobile su internetske stranice Flora Croatica Database Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, prvu nagradu u kategoriji Akademska ustanova Ekonomski fakultet u Osijeku, a u kategoriji Organizacijska jedinica akademske ustanove Poslijediplomski studij Poduzetništvo, također s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Po odabiru publike u kategoriji Organizacijska jedinica akademske ustanove nagrađene su internetske stranice Omega - sustav učenja na daljinu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u kategoriji Akademske ustanove Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Više o Webfestivalu i osvojenim nagradama možete saznati na http://webfestival.carnet.hr/. Ovogodišnju su konferenciju obogatila i popratna događanja od kojih izdvajamo maštovitu izložbu likovnih radova dubrovačkih osnovnoškolaca na temu "Djeca i Internet" te okrugli stol na temu "Sigurnost djece i Internet" na kojem su sudjelovali dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Višnja Ljubičić, pravna savjetnica u Uredu za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, Tomi Dolenc, voditelj projekata slovenske akademske i istraživačke mreže - ARNES te Damir Tomšić, nastavnik informatike Prve osnovna škole iz Bjelovara.

Ana Roca,

Uredništvo weba


Javni web CARNeta