2005-12-21 00:00:00

Održana CARNetova božićna press konferencija

CARNet je 20. prosinca 2005. godine održao u svojim prostorijama, u ulici Josipa Marohnića bb, božićnu press konferenciju na kojoj je o radu CARNeta u protekloj godini te o planovima za iduću godinu govorio gospodin Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta.

Najvažniji projekt Hrvatske istraživačke i akademske mreže CARNet u ovoj godini bilo je spajanje 290 osnovnih i srednjih škola na CARNetovu mrežu, a do ljeta 2006. u planu je spojiti 1.300 škola na tu mrežu, istaknuo je u utorak, 20.12.2005. na CARNetovoj svečanoj konferenciji za novinare ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić, naglasivši da je taj projekt realiziran u suradnji sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Spajanjem osnovnih i srednjih škola, CARNet je proširio svoju djelatnost sa visokog školstva na osnovno i srednje školstvo te proširio program svojih edukativnih aktivnosti za informatičku pismenost hrvatskog društva, kazao je novinarima Stanić. Ravnatelj CARNeta nadalje je istaknuo i da je do kraja ove godine na svojoj mrežnoj infrastrukturi CARNet imao spojeno 217 visokoškolskih i drugih znanstvenih institucija na 332 lokacije u cijeloj Hrvatskoj, te u gotovo svim većim gradovima. Osim toga ove su godine povećane su i brzine povezivanja tih ustanova/članica CARNeta.

Za iduću godinu Stanić je najavio povezivanje na CARNetovu mrežu ukupno 300 ustanova. Među važnijim projektima iz ove godinu, ravnatelj CARNeta je izdvojio i povezivanje CARNeta sa BiHNetom od kolovoza ove godine, čime je omogućeno povezivanje bosanskohercegovačkih znanstvenih institucija ne samo sa CARNetovim članicama nego i sa europskom istraživačkom mrežom. CARNet je otvorio u 7 hrvatskih gradova isto toliko video konferencijskih dvorana, većinom na visokim učilištima i sveučilištima, za video konferencije te nastavu i obrazovanje na daljinu. U 2006. planira se otvaranje još 5 takvih dvorana što će, kako je kazao, omogućiti povećanje broja tečajeva na daljinu čime zapravo žele zamijeniti klasične tečajeva za informatiku u dvoranama.

Stanić je podsjetio i na ove godine po drugi puta pokrenutu E-learning akademiju (ELA) na koju se u listopadu ove godine upisala nova generacija polaznika. Riječ je prvim obrazovnim programima u nas u kojima se cjelokupna nastava izvodi putem Interneta, pod nazivima E-learning Management, E-learning Tutoring i E-learning Course Design. Načelnik za informacijsko društvo pri Ministarstvu, znanosti, obrazovanja i športa Zoran Paldi naglasio je dobru suradnju sa CARNetom posebno u umrežavanju škola te pokretanju obrazovnog portala Nikola Tesla, putem kojeg će se, kako se očekuje, doći do kvalitetnih obrazovnih materijala za različite vrste obrazovanja na hrvatskom jeziku. Naglasio je i da Ministarstvo želi da već tijekom iduće godine svi učenici već od prvog razreda osnovne škole dobiju e-mail adrese koje će ih pratiti do kraja školovanja, za njihovu veću informatičku pismenost i bolje snalaženje u korištenju web-prostorom. Za iduću je godinu najavio i besplatno uvođenje ADSL tehnologije u gotovo sve osnovne i srednje škole za što će se izdvojiti 5 milijuna kuna a što Ministarstvo osim u suradnji sa CARNetom radi i sa T-HT-om.

Danijela Grizelj, Voditeljica Ureda za odnose s javnošću, CARNet


Javni web CARNeta