2003-05-17 00:00:00

TNC&CUC: tehnika po međunarodnim standardima

Priprema međunarodne Internet konferencija o mrežnim tehnologijama TNC&CUC 2003 bila je tehnički izazov. Međunarodna Internet konferencija o mrežnim tehnologijama TNC&CUC 2003 u zagrebačkom će hotelu Opera početi u ponedjeljak 19. svibnja i trajat će do 22. svibnja.

Osim svojim sadržajem u mnogočemu je i organizacijski vrlo atraktivna. Naime, predviđa se da će konferencija okupiti 500-tinjak sudionika od čega će 300-tinjak biti strani gosti. Ovako zamišljena konferencija pravi je organizacijski izazov, pri čemu CARNet kao lokalni organizator konferencije posebno naglašava tehničku složenost same pripreme. Tehničke su pripreme započele još u listopadu prošle godine, da bi se intenzivirale u travnju ove godine i završile uoči konferencijskih događanja. U tehničkoj je pripremi sudjelovalo manje od 30 osoba, i što je izuzetno interesantno, najveći su dio tima činili studenti zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva pod vodstvom stručnjaka iz CARNeta i SRCE-a.

Da ilustriramo opsežnost učinjenih zahvata u zagrebačkom hotelu Opera, za umrežavanje konferencijskih prostorija i hotelskih soba potrošeno je 3,5 kilometra UTP kabla i kilometar optičkog kabla čime je omogućeno da sudionici imaju potpuni Internet pristup iz svih dijelova hotela (osim sveprisutnog bežičnog Interneta postoji i 20 priključnih Internet mjesta). Za korištenje bežičnog Interneta (wirelessa), organizatori su predvidjeli posudbu 50-tak mrežnih kartica. Nadolazeća konferencija o mrežnim tehnologijama imat će uz, već za ovakve konferencije uobičajeni Internet i Videokonferencijski caffe. Naime, prvi put će se, ako usporedimo slične konferencije u svijetu, za vrijeme trajanja konferencije sudionicima bez naknade omogućiti korištenje najsuvremenijih videokonferencijskih uređaja i održavanje videokonferencijskih prijenosa s bilo kojom lokacijom spojenom na Internet širom svijeta. Svakako valja napomenuti da će se sva predavanja moći pratiti i preko Internet prijenosa (streaming) koji omogućuje paralelno praćenje čak 4 predavanja koja se održavaju istovremeno.

Predavanja će biti pohranjena u virtualnu arhivu i bit će ih moguće dohvatiti preko CARNetovog sustava višemedijskih poslužitelja - MoD (Media on Demand). Ukoliko niste u mogućnosti osobno sudjelovati u ovom, za mrežne stručnjake, vrlo značajnom godišnjem događanju, pozivamo Vas da za vrijeme trajanja konferencije preko Interneta saznate o najnovijim trendovima u mrežnim tehnologijama: www.carnet.hr/cuc/ .

Nikolina Bradić Belobrajdić

Uredništvo weba


Javni web CARNeta