2003-05-19 00:00:00

Danas otvorenje konferencije

Danas, 19. svibnja, u 14 sati u hotelu Opera ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego otvorit će međunarodnu konferenciju o mrežnim tehnologijama pod nazivom "User Opportunities/Network Challenges".

Međunarodnu konferenciju o mrežnim tehnologijama pod nazivom "User Opportunities/Network Challenges" danas će u 14 sati u hotelu Opera otvoriti ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego. Konferenciju zajednički organiziraju Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet i europska udruga akademskih i istraživačkih mreža TERENA, a traje do četvrtka, 22. ovoga mjeseca. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i tehnologije, a medijski su pokrovitelji HR - 2. program, Večernji list, PC Chip i Iskon Internet. Konferencija "Joint TERENA Networking Conference 2003 i CARNet User's Conference 2003." okupit će 500 sudionika, korisnika Interneta i inženjera koji razvijaju mrežne tehnologije. Ceremonija otvaranja kao i uvodno konferencijsko predavanje Kima Veltmana, uglednog nizozemskog stručnjaka može se uživo pratiti na adresi: www.carnet.hr/cuc/.

Poslijepodne će biti riječi o udaljenom učenju, sigurnosti na mreži te Middlewareu kojeg možemo definirati kao poveznicu između mrežne infrastrukture i korisničkih aplikacija. Middleware čine imenici te koncepti i mehanizmi za autentifikaciju i autorizaciju. Svečanost otvaranja nastavit će se navečer uz prigodni domjenak u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će sudionici moći pogledati baletnu predstavu «Đavo u selu» autora Frana Lhotke u izvedbi baletnog ansambla HNK. Napomenimo da na realizaciji ove, tehnički izuzetno zahtjevne konferencije, rade djelatnici CARNeta i SRCA te studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji na taj način usavršavaju svoja praktična znanja. Na umrežavanje konferencijskih prostorija i hotelskih soba utrošeno je 3,5 kilometra UTP kabla i kilometar optičkog kabla čime je omogućeno da sudionici imaju bežični pristup Internetu iz svih dijelova hotela. Tijekom četverodnevne konferencije o mrežnim tehnologijama bit će otvoren i Internet te Videokonferencijski caffe u kojem će, bez naknade, biti moguće koristiti najsuvremenije videokonferencijske uređaja.

Nikolina Bradić Belobrajdić

Uredništvo weba


Javni web CARNeta