logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada obrazovnih materijala english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada obrazovnih materijala / Nastavna literatura / Objekti učenja / Objavljivanje objekata učenja

Objavljivanje objekta učenja

 

Za objašnjenje postupka objave objekta učenja u repozitoriju objekata korišten je objekt učenja pod nazivom The yarn evenness.

Izrađeni objekt opisuje svojstvo nejednoličnosti pređe i prikazuje metodu ispitivanja navedenog svojstva na laboratorijskom uređaju za ispitivanje nejednoličnosti pređe.

Za objavu objekta učenja odabrana je baza Merlot.
Prvi uvjet za objavu objekta učenja je registracija u Merlot bazi. U postupku registracije, osoba je dužna dati temeljne osobne podatke (ime, prezime, elektronsku poštu, naziv organizacije u kojoj je zaposlen, radno mjesto, područje djelovanja), a nakon završetka registracije na njenu elektronsku poštu stiže pismo s lozinkom i korisničkim imenom koji se koriste za ulazak u repozitorij baze i prijavu novih objekata.
Prije same objave objekta učenja, potrebno je upisati lozinku i korisničko ime, a zatim odabrati opciju za prijavu materijala.
Sama prijava materijala teče u pet faza:
1. Prijava naziva i URL-a na kojoj se objekt nalazi
2. Opis objekta (Uključuje detaljni opis objekta, određenje vrste materijala, publike kojoj je materijal primarno namijenjen, URL adrese)
3. Kategorija (definiranje kategorije u koju se objekt može svrstati i jezika objekta)
4. Podaci o autoru (ime, prezime, elektronska pošta, organizacija)
5. Dodatne informacije (format objekta, tehnički zahtjevi, alat kojim je objekt izrađen, broj verzije materijala, traži li se naknada za korištenje objekta, autorska prava)

Prijavljeni  objekt postavlja se u repozitorij, u kategoriju koja je odabrana tijekom postupka prijave objekta. Time objekt postaje dostupan svim posjetiteljima sjedišta baze.


 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka