logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada obrazovnih materijala english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada obrazovnih materijala / Oblici nastave / Predavanja / Kreda i ploča

Kreda i ploča tehnika

 

 

Bez tehničkih pomagala predavač se oslanja na svoju sposobnost jasnog iznošenja materije i dobrog kontakta sa studentima.

Vrlo vjerojatno je da će u ovako koncipiranom predavanju češće do izražaja dolaziti dijalozi sa studentima, ili čak polemike. 

Ploča omogućava predavaču da studentima obrati pažnju na najznačajnije dijelove iznesene materije.Većina ljudi spada u grupu audio-vizuelnih tipova koji lakše pamte podatke koje istovremeno i čuju i vide.  

 

Ova primjena tehnike nije u svim slučajevima i napredak. Kreda i ploča ostaju popularna tehnika predavanja posebno kod matematičara. Postoji potpuno opravdanje za ovakav pristup jer se daleko bolje razumijevanje može postići npr. postepenim razvojem nekog matematičkog izvoda na ploči nego njegovim prikazivanjem na ekranu/zaslonu. Pritom je i brzina pisanja predavača prilagođena brzini pisanja/razumijevanja  studenata.

Kreda i ploča omogućavaju da se uz minimum korištene tehnike dobiju kvalitetna predavanja. Razvoj tehnike doveo je do toga da su mnogi nastavnici tekst koji su pisali na ploču počeli prikazivati na folijama preko grafoskopa, odnosno u računalnim prezentacijama.
 

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka