logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada obrazovnih materijala english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada obrazovnih materijala / Nastavna literatura / Objekti učenja / Terminologija LO

Terminologija korištenja objekata učenja

 

Od same pojave prvih objekata učenja u digitalnom obliku pojavila se potreba da se svi pojmovi koji se koriste na ovom području jednoznačno definiraju.

Nažalost kao kod svih novih područja u početku je zavladala poprilična zbrka. Međutim ubrzo su se korisnici organizirali te krenuli u dogovore.

Prvi termini na području korištenja objekata učenja usaglašeni su u dublincore.gifokviru ADL projekta a uskoro se pojavila Dublin Core udruga. Dublin core je okupio stručnjake iz pedesetak zemalja i zahvaljujući odličnom organiziranju posla te kvalitetnim rezultatima uskoro je prihvaćen kao vodeći svjetski autoritet na području terminologije korištenja objekata učenja.

ieee.gifRječnici Dublin core su djelomično potekli iz ARIADNE projekta a danas su prihvaćeni i sa strane američke udruge inženjera elektrotehnike IEEE (odnosno njegovog odbora za izradu američkih standarda na području e-učenja).

iso.gifJednako tako Dublin core je kao organizacija od strane ISO - međunarodne udruge za standarde član komiteta koja radi na pripremi standarda na području obrazovanja.

Linkovi korištenih primjera

Dublin core

Rječnici Dublin core

IEEE

ISO 

 

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka