logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada obrazovnih materijala english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada obrazovnih materijala / Izrada obrazovnog materijala / Struktura stranice / Okviri

Okviri (engl. frames)

 

 

Okviri nude mogućnost istovremenog prikaza više web stranica.

Klasičan primjer upotrebe okvira  stranica je podijeljena na tri dijela. 

 

Vrh stranice sadrži traku izbornika, logo i sl., a u lijevom su dijelu linkovi čijim se izborom  mijenja sadržaj desnog okvira.  

Svaki okvir je odijeljena HTML stranica, a HTML stranica frameset drži sve okvire zajedno.

Ovisno o vještini dizajnera i organizaciji web stranice rezultat može biti dobar ili loš. Ipak, izrada i najbolje osmišljene web stranice bila bi jednostavnija da nema okvira. Kreiranje je okvira  s današnjim alatom sve lakše, no nepoznavanje odnosa između pojedinih okvira i frameseta  može uzrokovati zbrku.

Dobar primjer je stranica biomehanike  splitskog PMF-a gdje se izborom iz glavne navigacije na vrhu stranice mijenja sadržaj lijevog okvira (koji sadrži dodatnu navigaciju) i centralnog okvira koji donosi sadržaj. Na taj način su postavljena predavanja, ispit za provjeru znanja, zanimljive animacije i čitava knjiga bio mehanike.

 

Većina stranica rađenih s okvirima ima više dizajnerski neatraktivnih klizača. Oni razbijaju cjelokupan dizajn stranice i smanjuju vizualnu privlačnost, no katkad olakšavaju pristup sadržajima.

 

Sjajan primjer korištenja mogućnost okvira i dobrog dizajna su stranice namijenjene učenju kemije na kojima je sadržaj organiziran kroz četiri  okvira u kojima su razmješteni  tekst stranice, navigacija i riječnik pojmova. Usprkos korištenju većeg broja okvira,  stranica je vrlo pregledna, jasna i estetski efektna.

 

 

Linkovi korištenih primjera

Biomehanika 

(izborom iz glavne navigacije mijenja se sadržaj lijevog okvira)

What is Coordination Compound? (sadržaj organiziran u četiri okvira)

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka