logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada obrazovnih materijala english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada obrazovnih materijala / Izrada obrazovnog materijala / Pozadina

Pozadina

 

 

Pozadina može biti suptilna, lijepa, zanimljiva ili ometajuća i odbojna.Najbolja je pozadina koja se ne stavlja u prvi plan. Boja treba istaknuti sadržaj stranice i biti u vezi s njim. Pozadine mogu biti jednostavne ili uzorkaste.

 

 

Najjednostavnije je koristiti jednostavne, jednobojne pozadine, na kojima će tekst biti čitljiv.

Web stranice koje izgledaju profesionalno često imaju čist izgled i bijelu pozadinu.

Crne (tamne) pozadine daju stranici dramatičnost, ali ako se pojavljuju na svakoj stranici postaju dosadne te ih treba ograničiti samo na početne strane. Osim toga, mogući su i problemi kod ispisa stranice, jer se ispisuje i tamna podloga.

Najlakše je u Photoshopu uzeti čistu boju i obogatiti je različitim filtrima (npr. Add Noise i sl.)

Uzorkaste se pozadine mogu izgraditi iz slika u JPEGu, gifova ili tekstura koje se ponavljaju.

Kod uzorkastih je pozadina bitno da se ne vide rubovi uzorka koji se ponavlja, nego se skladno nastavljaju jedan na drugi. Uzorak koji se ponavlja treba imati jednostavnu, nezamarajuću strukturu. U rijetkim je slučajevima pozadina nalik na tapetu prikladna za stranicu te ju je bolje izbjegavati.

Pozadina na svakoj stranici sjedišta ne mora biti ista, ali sve stranice moraju zadržati ista stilska obilježja. Pozadina prve stranice ima jednostavan ponavljajući uzorak, ali vrlo često bolje izgledaju stranice s bijelom pozadinom.

Fotografiranjem ili skeniranjem papira, lišća, riže, tkanine, cvijeća i sl. mogu se dobiti efektne i zanimljive pozadine. Na Internetu se također mogu kupiti ili dobiti kao freeware ili shareware.

Uzima li se za pozadinu velika slika, tekstualni sadržaj treba pažljivo uklopiti tako da se ne bori za vidljivost s pozadinom i ne prekriva najvažnije dijelove slike. Takva pozadina najbolje funkcionira na stranicama s malo teksta. Uobičajena rezolucija širine monitora je 1024 elemenata slike pa je dobro napraviti pozadinu širine 1100 elemenata slike kako se dio pozadine ne bi ponovio.

Linkovi korištenih primjera

Human Anatomy (ometajuća pozadina)

Challenge of Materials (crna pozadina)

More Science than Mathematics (slike u JPEGu)

The fifth aritmetical operation (pozadina prve strane bojom se razlikuje od ostalih, ali zadržava ista stilska obilježja)

Arheološka istraživanja (za pozadinu je uzeta velika slika)

 

 

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka