logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada obrazovnih materijala english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada obrazovnih materijala / Nastavna literatura / Građa za proučavanje / Priručnici

Priručnici

 

 

Visokoučilišna praksa dopušta predavaču da studentima preporuči dopunski materijal za pripremu nekog predmeta.

 

Prije pojave weba to se odnosilo na razne monografije, znanstvene monografije, eseje, problemske tekstove i stručne knjige.

  

Najpopularniji materijali koji se u velikom broju pojavljuju na webu su razni priručnici, rječnici, leksikoni i enciklopedije. Web priručnici su dobar primjer kako je novi oblik izražavanja kao što je to hipertekstualni materijal utjecao na strukturu i organizaciju sadržaja materije koja se obrađuje.

Organizirani su po česticama znanja, na način koji je prikladan za pregled na webu. Proizvođač jednog od najboljih profesionalnih programa za matematiku podržava malu enciklopediju matematike, fizike, kemije i astronomije. Ovaj site raste na gotovo klasičan način, svatko može preko weba poslati svoj doprimos izvrsnoj enciklopediji.

Priručnici pokrivaju različita područja npr. biologije. Njihov sadržaj se najčešće ne može direktno vezati uz samo jedan predmet opisan visokoškolskim programom, pa se ne mogu niti klasificirati kao visokoškolski udžbenici u klasičnom smislu te riječi.  Previše povjerenja u računala i programe može završiti i loše. Primjerima bogat priručnik iz kristalografije postaje humorističan ako se pomoću ponuđenih prevodioca pokuša prevesti na neki drugi jezik.

 

Zato treba posebu pažnju posvetiti pouzdanosti podataka jer na webu ima izrazito kvalitetnih materijala iz uglednih i provjerenih izvora. Neki svjetski znani izdavači pružaju na raspolaganje elektronsku verziju svojih publikacija

Priručnike treba shvatiti kao baze podataka čestica znanja koje se mogu koristi u svom sadašnjem obliku. Pojedini autori će možda u skladu s nastavnim programima iz njih uobličiti udžbenike.

 

 

Linkovi korištenih primjera

The Photonics Directory

(rječnik industrijskih pojmova)

Eric Weissteins world of Mathematics (enciklopedija matematike)

Biology Guide (priručnik iz biologije)

e-škola (e-škola Hrvatskog fizikalnog društva)

arxiv (priručnik iz fizike)

PubMed Central (publikacije iz medicine)

All Libraries (elektronska verzija publikacija)

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka