logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada obrazovnih materijala english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada obrazovnih materijala / Česta pitanja

Česta pitanja

 

1. Koje biste osnovne računalne programe, literaturu ili site-ove  preporučili kao neophodne za savladati prije upuštanja u pokušaj izrade web stranica (bez pohađanja tečajeva)?

 

Za početak je najlakše početi s programom Microsoft FrontPage koji je vrlo logičan za korištenje svima koji su savladali rad u Microsoft Wordu.

Rad u u programu Microsoft Front page znatno će olakšati i informacije na sljedećim linkovima

http://www.microsoftfrontpage.com/

http://www.msfrontpage.net/

Ostale korisne linkove koji se bave problematikom izrade web stranica i dizajna web stranica mogu se pronaći na stranici linkovi referalnog centra za izradu obrazovnih materijala.

2. Možete li sugerirati gdje se mogu pronaći ikonice?

Na Internetu postoji čitav niz stranica koji besplatno ili uz naknadu nude različite ikonice. Neke od adresa na kojima ih je moguće pronaći su:

http://www.clipart.com/en/index

http://www.barrysclipart.com/

http://www.clipartconnection.com/

http://www.clipartcastle.com/

3.  Kako umetnuti gumbe za navigaciju npr. home page. I je li ih moguće testirati i kako prije postavljanja na web?

U programu Microsoft Frontpage odabranu sličicu koja će imati funkciju gumba potrebno je prvo unijeti na stranicu koristeći opciju Insert/Picture/From file, u okviru Picture odabrati željenu sličicu, a zatim kliknuti Insert. Nakon toga desnim gumbom miša kliknuti na sliku i odabrati opciju Hyperlink, a zatim u sklopu okvira Insert Link u popisu klikom odabrati stranu s kojom se sličica želi povezati i odabir potvrditi s OK.

Izgled stranice prije postavljanja na web moguće je provjeriti izborom opcije File/Preview in Browser.

5. Često je za pojedina predavanja, a s obzirom na njihovu relativnu opsežnost (veličinu) zbog ograničavajućih razloga (količine teksta koji ima smisla postaviti i "stane" na site) potrebno prelaziti na sljedeće stranice. Preporučate li takvo prelaženje sa stranice na stranicu, ili ukoliko se radi o podpoglavljima razdijeliti ih u frame-ove, pa pojedinu cjelinu s više podcjelinu tako ostaviti na siteu?

Neke dijelove teksta koji zbog sadržajne povezanosti nije moguće podijeliti u manje cjeline, a da ne izgube smisao i treba ostaviti kao jednu cjelinu. U svim drugim slučajevima, kada je sadržaj moguće podijeliti na podpoglavlja preporučljivo ih je podijeliti. 

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka