logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada obrazovnih materijala english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada obrazovnih materijala / Nastavna literatura / Objekti učenja / Povijest LO

Povijest objekata učenja

 

Neposredno po početku korištenja informacijsko računalne opreme za potrebe učenja i podučavanja pokazalo se korisnim pripremiti obrazovne materijale tako da se mogu ponovo koristiti.

Međutim prava primjena je krenula tek s pojavom interneta, kada je i učenje preko računala dobilo potpuno novi tehnološki iskorak.

Tako se prve današnje definicije i teorije o podjeli materijala na manje module (objekte učenja - learning objects) te ponovno njihovo korištenje u različitim obrazovnim kontekstima vezuju uz početak 90-tih godina prošlog stoljeća.

Kao prva koordinirana akcija pojavila se ADL (Advanced Distributed adl.jpgLearning Initiative) koja je ubrzo koncepciju objekta učenja oblikovala u SCORM (Sharable Content Object Reference Model) koji je također opisan na stranicama Adlneta.

ims_logo.jpgParalelno ovoj akciji organiziran je IMS Global Consortium koji je okupljao pretežno suradnike iz sveučilišnog okruženja.

Nekako se paralelno sa ove dvije američke incijative u okviru 4. ariadne.gifFrameworka pod pokroviteljstvom evropske unije pokrenuo projekt ARIADNE (Alliance of Remote Instructional Authoring and Distribution Networks for Europe).

MERLOT (Multimedia Educational Resource for Learning and Online Teaching) je organiziran kao udruga okupljena oko ideje repozitorija u kojemu će suradnici svoje objekte merlot.gifučenja bez naknade staviti na raspolaganje drugim korisnicima. MERLOT danas okuplja članave iz oko 10.000 sveučilišta i koleđa širom svijeta.

 

Linkovi korištenih primjera

Merlot

Adlnet

Ariadne

Imsproject

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka