logotip carneta logotip referalnih centara
  Odabir računalne i programske podrške u e-obrazovanju   english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Odabir računalne i programske podrške u e-obrazovanju / Programska podrška / Operacijski sustavi

Operacijski sustavi

 

U praksi se odabir računalne platforme koja se koristi u nastavi svodi na odabir jedne od samo tri platforme: PC/MS Windows, PC/Linux ili Macintosh/Mac OS. U nekim posebnim slučajevima kao prikladna može se odabrati i neka od Unix platformi (Unix radne stanice ili X terminali).

Zanimljivi linkovi

How Operating Systems Work (howstuffworks.com)

The GUI Gallery (povijest grafičkih sučelja i operacijskih sustava)

Premda svaka od navedenih platformi ima i neke prednosti u odnosu na ostale, kao i nezanemarljive zajednice svojih gorljivih pristaša, odabir PC/MS Windows platforme je danas ipak najbolji izbor i osim u nekim posebnom slučajevima teško je preporučiti odabir neke druge platforme.

Osnovni razlozi za to su sljedeći:

  • Novi MS Windows sustavi su stabilni i pouzdani, laki za uporabu i posjeduju odgovarajuće multimedijalne mogućnosti i mogućnosti za umrežavanje. Postoje i hrvatske inačice ovog operacijskog sustava.
  • MS Windows platforma je podržana od najvećeg broja proizvođača softvera i za nju postoji napisan najveći broj različitih aplikacija. Općenito, podrška koja je dostupna za ovu platformu (što ne uključuje samo mogućnost odabira softvera, nego i tehničku podršku, mogućnost obrazovanja za uporabu navedene platforme i sl.) je bolja od podrške koja postoji za druge platforme.
  • MS Windows platforma je najraširenija platforma, i to podjednako među poslovnim i kućnim korisnicima. Obzirom da većina kućnih korisnika koristi ovu platformu, odabir ove platforme za potrebe nastave ujedno donosi i udružljivost s računalima koja učenici/studenti imaju kod kuće.
  • Za ovu su platformu akademskim korisnicima dostupni neki od programskih proizvoda po povoljnim i posebnim uvjetima, a temeljem ugovora koje je Ministarstvo znanosti i tehnologije potpisalo s nekim od proizvođača i dobavljača softvera.

Na kraju, treba istaknuti da uporaba MS Windows platforme u nastavi rezultira najnižim troškovima, najbržim dostizanjem željenih rezultata i najvećom funkcionalnošću (i to upravo iz razloga koji su gore navedeni).

Stoga ćemo se u daljnjim razmatranjima u prvom redu posvetiti MS Windows platformi. Informacije i sadržaje posvećene drugim platformama objavit ćemo naknadno i u manjem obimu.

MS Windows

Nakon eventualne odluke da se odabere MS Windows platforma, preostaje još i odabir konkretne inačice ovog operacijskog sustava. Ovaj je odabir ipak jednostavan: najbolje je odabrati najnoviju i najbolje opremljenu inačicu s kojom se može ugodno raditi na računalima s kojima raspolažete.

Korisni linkovi

Windows XP Home Page

Windows XP for Higher Education

Ukoliko to konfiguracije računala s kojima raspolažete dozvoljavaju, najbolji izbor je MS Windows XP Professional, izdanje na hrvatskom jeziku. Ukoliko na raspolaganju imate starija računala i niste sigurni zadovoljavaju li ona minimalne zahtjeve za ugodan rad s ovim operacijskim sustavom, možete se poslužiti tablicom koja se nalazi u nastavku.

Nadogradnja sa starijih ili slabijih inačica MS Windows sustava na MS Windows XP Professional akademskim je korisnicima dostupna besplatno putem Referalnog centra za Microsoftove proizvode i lokalnih koordinatora za Microsoftove proizvode.

Minimalne računalne konfiguracije nužne za instaliranje i rad s nekim od MS Windows sustava

Opis komponente Win 98SE (minimalna konfiguracija prema navodima proizvođača) Win 98SE (minimalna konifguracija nužna za ugodan rad) Win ME (minimalna konfiguracija prema navodima proizvođača) Win ME (minimalna konifguracija nužna za ugodan rad)
Procesor 486DX, 66 MHz Pentium, 133 MHz Pentium, 150 MHz Pentium II, 300 MHz
RAM 16 MB 32 MB 32 MB 64 MB
Tvrdi disk 225 MB 1 GB 320-430 MB 1 GB
Opis komponente Win 2000 Professional (minimalna konfiguracija prema navodima proizvođača) Win 2000 Professional (minimalna konifguracija nužna za ugodan rad) Win XP Home / Professional (minimalna konfiguracija prema navodima proizvođača) Win XP Home / Professional (minimalna konifguracija nužna za ugodan rad)
Procesor Pentium, 133 MHz Pentium / Celeron, 533 MHz Pentium / Celeron, 300 MHz Pentium / Celeron, 533 MHz
RAM 64 MB 256 MB 128 MB 256 MB
Tvrdi disk 2 GB 4 GB 1,5 GB 4 GB

(Koje su osnovne razlike među navedenim inačicama MS Windows sustava možete pogledati na adresi: www.microsoft.com/croatia/windowsxp/pro/guide/featurecomp.htm.)

(Datum zadnje izmjene: 17.05.2003.)

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka