logotip carneta logotip referalnih centara
  Odabir računalne i programske podrške u e-obrazovanju   english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Odabir računalne i programske podrške u e-obrazovanju / Programska podrška / Alati za web

Alati za web

 

Microsoft Office FrontPage 2003

 

FrontPage 2003 je nova inačica popularnog Microsoftovog programa za izradu web stranica koji je sastavni dio nekih inačica programskog paketa Microsoft Office. Riječ je o vrhunskom programu pogodnom i za početnike (omogućava jednostavnu izradu web stranica i bez poznavanja kodnog jezika), kao i za stručnjake u izradi web stranica. Podjednako je pogodan i za izradu pojedinačnih web stranica, kao i za jednostavnu istovremenu izradu i održavanje više web stranica, pa i cijelih web sjedišta.

Drugi popularni WYSIWYG
HTML editori

Macromedia Dreamweaver

Adobe GoLive

Mogućnost primjene: Ovaj je program pogodan kao nastavno pomagalo za upoznavanje s osnovama izrade web stranica i web sjedišta, kao i za izradu i pripremu nastavnih materijala.

Cijena: Ovaj je proizvod korisnicima iz akademskih ustanova dostupan besplatno putem Referalnog centra za Microsoftove proizvode. Uobičajena je cijena ovog proizvoda oko 200 USD.
Službene web stranice: http://office.microsoft.com/frontpage/

Macromedia Flash MX

 

Macromedijin Flash (SWF) format je popularan standard za zapisivanje interaktivnih animacija (u vektorskom formatu). Takvi su materijali pogodni za stavljanje na web ili kao samostalne aplikacije. Korisnici koji žele pristupati takvim sadržajima trebaju imati odgovarajući preglednik - Macromedia Flash Player. Macromedia Flash MX je kvalitetan i popularan alat za izradu upravo takvih materijala.

Alternativna mišljenja

Flash: 99% Bad

Flash is evil

Mogućnost primjene: Izrada različitih nastavnih sadržaja, simulacija i vježbi za objavljivanje na webu ili kao samostalne aplikacije. Na primjer, u Flash formatu je moguće za potrebe samoučenja napraviti cijeli tečaj uporabe Worda ili nekog drugog uredskog alata, zajedno s primjerima i vježbama.

Cijena: 499 USD (postoji besplatna probna verzija ograničenog trajanja)
Službene web stranice: http://www.macromedia.com/software/flash/


Neki korisni linkovi

Virtual-FX Flash Tutorials
Kolekcija različitih sadržaja i uputa za autore Flash materijala. Sadrži sadržaje pogodne i za početnike i za napredne korisnike.

Flash 99% Good
Praktični savjeti i primjeri za izradu dobrih Flash sadržaja.

swf2avi
Program za konverziju Flash (SWF) datoteka u video zapise ili slike (bitmape).

FreeMovie
Besplatna biblioteka PHP, Python, Perl, Ruby i Tcl potprograma za izradu Flash datoteka. Može se koristiti za izradu web i drugih aplikacija.

HTTrack Website Copier

 

Vjerojatno najbolji program za download cijelih web stranica (uključivši i download više stranica ili dijelova web sjedišta odjednom). Pored inačice za Windows okruženje (punim imenom WinHTTrack), postoji i inačica za Linux/Unix okruženje (WebHTTrack).

Mogućnost primjene: Ovaj program može biti koristan za pripremu i izvođenje nastave. Na primjer, web sadržaji koji se žele pokazati tijekom nastave mogu se prije nastave ovim programom skinuti i lokalno pohraniti, te naknadno koristiti i u okruženjima koja nisu spojena na Internet ili su na Internet povezana sporim vezama. Također, ovaj se program može koristiti i za arhiviranje vlastitih objavljenih web stranica.

Cijena: besplatan
Službene web stranice http://www.httrack.com

GNU wget

GNU wget je popularan besplatan program za download sadržaja s Interneta na lokalno računalo putem HTTP, HTTPS i FTP protokola (poput WinHTTracka). Program se pokreće iz komandne linije. Vrijedi istaknuti da je riječ o programu domaćih autora koji je postao standardnim dijelom svih distribucija Linuxa.

Izvorni i izvršni kod ovog programa za različite računalne platforme (uključivši i inačicu za MS Windows), kao i popratnu dokumentaciju možete naći putem službenih web stranica: http://www.gnu.org/software/wget/wget.html.

Xenu's Link Sleuth

 

Xenu's Link SLeuth je besplatan program za provjeru ispravnosti linkova na web stranicama (bilo da su smještene na lokalnom računalu, bilo da se nalaze na nekom udaljenom web serveru. Program je izuzetno jednostavan i asketskog sučelja, ali nudi svu potrebnu funkcionalnost. Posjeduje mogućnost izrade izvještaja u različitim formatima.

Mogućnost primjene: Ovaj program izuzetno koristan pomoćni alat za sve koji izrađuju i održavaju web stranice jer omogućava brzu i jednostavnu redovitu provjeru ispravnosti linkova na web stranicama.

Cijena: besplatan
Službene web stranice: http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html

(Datum zadnje izmjene: 22.11.2003.)

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka