logotip carneta logotip referalnih centara
  Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju / Alati za procjenu znanja / -preporuke / standardi

Standardi interoperabilnosti

 

IMS Question and Test Interoperability (IMS QTI)

Trebam li ja zanti što je to IMS Question and Test Interoperability standard?

Nema dvojbe da je računalom podržana provjera znaja jednostavnija i bolja od klasične pismene ili usmene provjere. Najjednostavnijem obliku takve provjere temelj je veća banka pitanja. Zamislite da uložite dosta truda u pripremu svoje banke u nekom Vašem ili proprietarnom formatu, a onda želite ili morate preći na drugi program ili operacijski sustav. Primjerice, naravno da trebate držati korak s brzim razvojem novih informacijskih tehnologija, ali format koji ste izabrali za svoju banku ih ne može pratiti. Ili, da se na fakultetu uspostavi centralni sustav za računalom podržanu provjeru znanja, a Vaša se banka ne može uklopiti u njega. Tada postaje interesantno razmišljanje o tehnološkim standardima za postupak provjere znanja, ali je već kasno. Pročitajte zato ovaj tekst koji Vas ukratko upoznaje s najvažnijim postavkama te problematike.

Kratki uvod u IMS QTI

IMS QTI definira način za izmjenu informacija koje se odnose na banku pitanja, testove i rezultate. On se koristi XML jezikom (extenzive markup language) koji je postao širom svijeta standard za spremanje i razmjenu stukturiranih podataka putem Interneta. Sličan je starijem HTML, koji stoji iza većine web stranica, ali daje daleko više mogućnosti. Mnogi sustavi za provjeru znanja uz upoptrebu IT tehnologije i dalje spremaju svoje podatke u svojim formatima, ali oni moraju biti tako strukturirani da se mogu lako izvesti ili uvesti u XML obliku, odnosno IMS QTI formatu.

Pojedinosti kako treba strukturirati podatke o pitanjima, testovima i rezultatima važne su programerima i softwerskim izdavačkim kućama, ali i prosječni korisnik treba znati da li je program koji je usvojio kompatibilan s preporučenim IMS QTI standardom.

Dvije su temeljne skupine standarda u QTI:

1. skupina vezana uz sadržaj testa tzv. ASI (Assessment, Section and Item),

2. skupina vezana uz rezultate testa

Naravno da su obje skupine dio puno širijih IMS specifikacija.

Blagi dojam o tome kako zapravo trebaju izgledati pitanja dobit ćete ako razmotrire XML kod jednog, najjednostavnijeg da/ne pitanja. Oni koji baš ništa ne znaju o kodu iza web stranica mogu primjer slobiodno preskočiti.

Primjer:

<questestinterop>
<item ident=”IMS_example_12345”>
<presentation label=”example_12345”>
<material>
<mattext>Zagreb je glavni grad Hrvatske.</mattext>
</material>
<response_lid ident="TF01" rcardinality="Single" rtiming="No">
<render_choice>
<response_label ident="T">
<material><mattext> DA </mattext></material>
</response_label>
<response_label ident="F">
<material><mattext> NE </mattext></material>
</response_label>
</render_choice>
</response_lid>
</presentation>
</item>
</questestinterop>

Tko donosi standarde?

IMS Global Learning Consortium, Inc. (IMS) je neprofitabilna organizacija u koju je uključeno više od 50 zemalja. Ona definira specifikacije koje omogućavaju međusobnu interoperabilnost distribuiranih aplikacije i servise za učenje na daljinu. IMS se sastoji od edukacijskih, komercijalnih i vladinih članova svrstanih u radne grupe koje se redovito sastaju. Oni izdaju na javnu raspravu konačne verzije. Trenutno možete saznati više o zadnjoj verziji Version 2.0 Public Draft na URL adresi : http://www.imsglobal.org/question/index.cfm

Za krajnjeg korisnika važno je (i dovoljno) znati da odabrani alat za e-obrazovanje podržava QTI standarde.

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka