logotip carneta logotip referalnih centara
  Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju / Ispitni centri

Okoliš za provođenje provjere znanja uz primjenu IT-a

   Ispitni centri osiguravaju kontrolirani okoliš skupini pristupnika koji pristupaju procjeni znanja.


  Okoliš se sastoji od ovih sastavnica:

 

  Fizički okoliš - Radi se o zatvorenoj prostoriji, bez prometa ljudi. Prostorija treba biti zvučno izolirana, tiha i ugodne temperature tijekom cijele godine. Nadalje, u njoj se ne smije nalazi ništa što bi odvlačilo pažnju pristupnika. Računala trebaju biti odijeljena vizuelno i zvučno.
  Tehnički okoliš -  Kompjuteri ne moraju biti najnoviji, ali moraju imaju podjednaka svojstva i opremu. Dakle veličina ekrana, brzina procesora, grafičke kartice i mrežna oprema treba biti komparabilna. Mogućnost printanja, hvatanja slike s ekrana (engl. capture), spremanja datoteka, otvaranja Internet preglednika i sl. treba u pravilu biti onemogućeno.
  Nadzor - U pravilu  je potreban trajni nadzor koji osoba obavlja neposredno ili video opremom, da bi se spriječile zlouporabe.
  Autentikacija - (identifikacija) je jako važna, da se izbjegne lažno predstavljanje. Ona se provodi najjednostavnije pomoću službenog dokumenta sa slikom (osobna karta, putovnica, X-ica i sl.), nadalje skenerom za prst, biometrijskim podacima (primjerice slikom šarenice) ili jednostavno potpisom.

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka