logotip carneta logotip referalnih centara
  Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju / Ispitni centri / -vrste centara / nespecijalizirani

Nespecijalizirani ispitni centri

 

Prethodna stranicaPočetna stranica

Sljedeća stranica Pročitajte opširnije

Testirajte svoje znanje

Vrste nespecijaliziranih ispitnih postupaka

Kompjuterska učionica - ne zadovoljava sve stroge uvjete kao specijalizirani ispitni centri, ali se može njima približiti uporabom specifičnog softvera. Primjerice programi QuestionMark Perception i QuestionMark Secure mogu pretvoriti učionicu u ispitni centar. Taj profesionalni paket onemogućava printanje, hvatanje slike (capturing) s zaslona, pokretanje drugih programa, slučajno izlaženje iz programa za test, a omogućava nasumično isporučivanje pitanja s izmiješanim ponuđenim odgovorima, pa varanje postaje prilično teško.

 Elektronički razredni sustav odgovaranja - (Audience Response System (ARS)) je jednostavan sustav za masovno (samo)testiranje znanja ili stavova koji se provodi u predavaonici pomoću jeftinih studentskih džepnih odašiljača (klikeri) (IR - infracrvenih ili RF - radio frekventnih), središnjeg poslužitelja i LCD projektora uz uporabu posebnih programa (primjerice besplatnog H-ITT Classroom Response System). Sustav je posebno prikladan za unapređenje procesa učenja, jer je zabavan,  svara pozitivnu atmosferu natjecanja u znaju i čini nastavu manje službenom, a više usmjerenom na studente. Također je vrlo podoban za samotestiranje i za anonimne ankete.

Nadziran test na radnom mjestu - vrlo praktično i jeftino rješenje za testiranje zaposlenika na radnom mjestu pod nečijim nadzorom (npr. pretpostavljeni). Programi koji se prosljeđuju sa središnjeg poslužitelja mogu jako doprinijeti regularnosti ispita.

Test s nadzorom iz daljine - omogućen je modernom tehnologijom, koja web kamerom nadzire prostor iz daljine. Također je moguće trajno nadzirati sadržaj zaslona iz daljine. Ipak, te mjere nadzora iz daljine nisu dovoljne za sigurno provođenje ispita s vrlo velikim posljedicama.

Nenadzirano radno mjesto - prikladno je za procjenu znanja skupine, ali i pojedinaca, ako posljedice nisu velike (primjerice, procjena uspjeha ili potrebe učenja na daljinu). Potrebni su programi koji sprečavaju printanje ili spremanje sadržaja zaslona, da se spriječi "curenje" povjerljivog materijala.

Nadziran test kod kuće - provode katkada institucije koje obavljaju učenje na daljinu, pod nadzorom lokalnog doktora, advokata, općinskog službenika i sl. Za vjerodostojnost ispita ključni su način izbora nadglednika i mogućnosti programa za prosljeđivanje testa.

Nenadziran test kod kuće - ima glavnu zadaću, kao samotestiranje, unaprijediti proces učenja i smanjiti zaboravljanje.

Nenadziran test na javnom mjestu (primjerice, u knjižnici) - služi za samoprocjenu znanja i poticanje učenja, te osvježavanje pamćenja.

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka