logotip carneta logotip referalnih centara
  Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju / Alati za procjenu znanja / -podrška za papirnate testove / ParSYSTEM / ParTEST / Upute za ParTEST / -siguronosne napomene

Važne opće siguronosne napomene

 

 Čuvajte tajnost baza i testova!

 Baza je pohranjena na mediju kriptirana, ali je ipak valja dobro čuvati. Hakerskim alatom password se može lako probiti odmah!

 Dobro je upotrebljavati PGP zaštitnu enkripciju, koja je besplatna i praktički neprobojna! (pgp freeware)

 Bazu je najbolje čuvati samo na prijenosnom mediju (ne na hard disku), zaključanom u sefu. Rješenje za pohranu je ziper ili memorijski štapić (memory stick), prijenosni hard disk, pa i CD-ROM. 

 Bazu je dobro pohraniti kriptiranu i zaključanu na dva (ili tri) odvojena, dobro čuvana mjesta. Uvijek imajte rezervnu kopiju.

 Postavite dobre zaporke u Biosu, Win 2000/XP i u ParTestu.

 Čuvajte zaporke i ne zapisujte ih (posebno ne na lako dostupnim mjestima). Ako baš morate, čuvajte zaporke zapisane u za to predviđenim posebnim besplatnim programima (npr. Whisper 32).

 Ne radite na bazi dok ste na mreži ili upotrebljavajte dobar vatrozid (firewall), koji je za osobnu uporabu besplatan  (npr. Zonealarm, Kerio, Sygate).

 Ne tiskajte test na mrežni printer ili općenito ne prenosite bazu, niti test mrežom. Svi se na mreži, uz hakerski alat (pomoću postavljenih tzv. "eternet snifera"), mogu dočepati kopije vaših mrežom poslanih dokumenata!

 Uobičajeno brisanje bilo koje datoteke (pa tako i baze) nije nepovratno. Želite li biti doista sigurni uporabite za to predviđene posebne besplatne programe (npr. Eraser).

 Budite paranoični. Opreza nikad previše.

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka