logotip carneta logotip referalnih centara
  Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Samoprocjena i procjena znanja u e-obrazovanju / Teorija procjene znanja / -pismena procjena / -vrednovanje rezultata / -negativno bodovanje / -u pitanju

Primjena negativnog bodovanja u pojedinačnom pitanju

 


 Opće pravilo za izračunavanje vrijednosti negativnog boda za pojedinačno pitanje


   Učinak i prijedlozi negativnog bodovanja pojedinih vrsta MCQ

 Pitanja s 2 predložena odgovora. Radi li se o pitanjima vrste točno/netočno (da/ne) šansa da se slučajnim odabirom pogodi točan odgovor je čak 50%. To je već na uobičajenoj granici potrebnoj za prolaz ispita ili tek blago ispod nje. Naravno, takvo postupanje je potpuno neprihvatljivo, ali se uporabom negativnih bodova za netočan odgovor može primijeniti vrlo dobra korekcija. Uvede li se 1 bod za točan i -1 bod za netočan odgovor (a 0 za neodgovaranje) maksimalni broj bodova koji može postići najbolje pripremljen polaznik je 100%. Posve nepripremljen polaznik postiže sada 0 bodova. Ostali postižu neki broj bodova koji je proporcionalan njihovom znanju, a to je naravno svrha svakog testa.
 Pitanja s 3 predložena odgovora. Radi li se o tri predložena odgovora situacija je malo drugačija. Ne bi bilo fer da se točan odgovor nagrađuje 1 bodom, a netočan kažnjava
oduzimanjem 1 boda. Umjesto toga ukupan zbroj negativnih bodova svih netočnih alternativnih distraktora, treba biti jednak bodovanju točnog odgovora. Dakle, svaki netočni odgovor sada teži -0,5 boda. Umjesto rada s decimalnim brojevima, mnogi zbog lakšeg računanja predlažu 2 boda za točni, a -1 bod za netočni odgovor. Zbroj bodova za točni odgovor (2) odgovara zbroju bodova svih mogućih netočnih odgovora (1+1).
 Pitanja s 4 predložena odgovora.  Primijenimo li isto pravilo na pitanje s 4 predložena odgovora dobivamo 1 bod za točni, a -0,33 boda za netočni odgovor. Možemo se prikloniti
i praktičnijoj upotrebi 3 boda za točni, a -1 bod za netočni odgovor.
 Pitanja s 5 predložena odgovora. Za pitanje s 5 predloženih odgovora dodjeljujemo +1 (odnosno +4) za točan, a -0,25 boda (odnosno -1) za netočan odgovor.

 Ako poopćimo, uporabom simbola, možemo ukupan broj predloženih odgovora označiti s "n". Ako je broj točnih odgovora 1, broj netočnih je "n-1", a iznos negativnih bodova "1/(n-1)".

 Za pitanja s najčešćim brojem predloženih odgovora navodimo tablicu:

Ukupan broj
predloženih odgovora (n)
Broj točnih odgovora (T) Broj netočnih
odgovora (n-1)
Bodovi za točni odgovor (+) Odbitak za svaki
netočni odgovor (-)
2 1 1 1 1
3 1 2 2 1
4 1 3 3 1
5 1 4 4 1
6 1 5 5 1

 Radi li se o mogućnosti da u pojedinačnom pitanju bude više odgovora ("T") točno, broj negativnih bodova za svaki odabrani pogrešan odgovor iznosi "T/(n-T)".

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka