Tematski broj - E-learning
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Naslovnica
E-learning
Je li to za mene?
Oprema
Gdje studirati
WebCT
Jezik
Troškovi
Online materijali
Ocjenjivanje
Diplome i certifikati
Druženje
Arhiva
Gdje mogu studirati online?

wwwGdje je to online? Za razliku od klasičnih sveučilišta i škola, online obrazovanje nije vezano uz neko određeno mjesto, a upravo to i jest jedna od njegovih najvećih prednosti. Zamislite, možete studirati u bilo kojem dijelu svijeta, bez odlaska od kuće, troškova putovanja, traženja studentske vize i plaćanja smještaja. Nije teško izračunati koliko su na taj način smanjeni troškovi studiranja, a samim tim rastu i mogućnosti obrazovanja koje su pred vama – možete odabrati skuplji i možda kvalitetniji studij ili se obrazovati na instituciji za koju ste mislili da vam je nedostupna jer se nalazi u drugom dijelu svijeta.

Kako odabrati program/školu?

Uložite vrijeme u odabir prave ustanove i programa budući da se radi o vašem novcu i vremenu koje ćete uložiti u pohađanje programa. Proučite sve informacije o ustanovi i programu – na webu, osobno posjetite ustanovu i tražite dodatne informacije telefonom ili e-mailom. Raspitajte se kod bivših studenata ustanove ili programa i razmislite odgovaraju li ustanova i program koje ste odabrali vašim potrebama i mogućnostima.

Kako obrazovni sustavi različitih zemalja često još uvijek nisu usklađeni, odvojite dovoljno vremena i za postupak upisa, a posebnu pozornost obratite na uvjete koje je potrebno zadovoljiti, od prilagodbe potrebnih dokumenata do razine znanja stranog jezika.
I na kraju, zajedno s novim online kolegama krenite po znanje!

Ustanove koje nude online obrazovanje u Hrvatskoj i u svijetu

Trend online obrazovanja u svijetu je svakim danom sve jači, kako na sveučilištima, tako i na drugim obrazovnim institucijama, pa i u tvrtkama ili nevladinim organizacijama. Pogledate li web stranice svjetskih sveučilišta, primijetit ćete da mnoga od njih danas uz klasičnu nastavu nude i online programe.

Neka od poznatih svjetskih sveučilišta koja nude online obrazovanje su:

Iako svijest o online obrazovanju u Hrvatskoj još nije jaka, na mnogim fakultetima postoje kolegiji koji dio ili čak cijelu nastavu nude online (npr. Kolegij fiziologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu – za ulaz upišite korisničko ime i lozinku «gost»). Pritom je jedan od češće korištenih alata WebCT. Neke obrazovne ustanove poput Zagrebačke škole ekonomije i managementa koja e-learning koristi u svim svojim kolegijima, nešto su brže integrirale e-learning u svoju nastavu. No mnogi podaci pokazuju da zanimanje za takav oblik nastave u Hrvatskoj raste i na drugim fakultetima.

Jedna od mogućnosti obrazovanja o e-learningu u Hrvatskoj je i E-learning akademija, obrazovni program pokrenut 2004. godine. Kroz svoja tri programa, E-learning akademija obrazuje stručnjake na području e-learning menadžmenta, izvođenja online nastave te izrade online nastavnih materijala.

Nadalje, CARNet nudi i kraće online tečajeve koji se bave različitim temama vezanim uz informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, a koji su dostupni redovnim studentima i članovima hrvatske akademske zajednice.

Osim CARNeta, online tečajeve s raznih područja nudi i niz komercijalnih tvrtki, udruga i obrazovnih ustanova. Nadajmo se da ćemo i na hrvatskim fakultetima u skoroj budućnosti moći odabrati online kolegije ili čitave studije koji će biti jednako priznati kao i klasičan način studiranja i obrazovanja.