Tematski broj - E-learning
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Naslovnica
E-learning
Je li to za mene?
Oprema
Gdje studirati
Jezik
Troškovi
Online materijali
Ocjenjivanje
Diplome i certifikati
Druženje
Arhiva
Jezik

learningParalelno s općim trendom globalizacije, kada državne granice i geografske udaljenosti gube značenje, i obrazovanje postaje sve internacionalnije. U tom je okruženju znanje jezika sve veći imperativ, pri čemu je osobito važan engleski jezik kao svojevrsna lingua franca. Uostalom, tko god je proveo nekoliko minuta pretražujući Internet, vjerojatno je primijetio da je na njemu najveći broj stranica i danas na engleskom jeziku!

Kako se kod online studiranja velik dio nastave odvija kroz diskusiju, razmjenu mišljenja, argumentaciju, individualne i grupne projekte, ono često, suprotno uvriježenom mišljenju, potiče intenzivniju komunikaciju polaznika s nastavnicima, polaznika međusobno, ali i polaznika s obrazovnim materijalima.

Poput klasičnog, i online studiranje podrazumijeva komunikaciju u kojoj je naglasak na razumijevanju i tumačenju sadržaja učenja, argumentiranom iznošenju vlastitih stavova i kritičkom osvrtu na stavove drugih te često pisanju znanstvenih i stručnih radova. Uz to, online okruženje još uvijek zahtijeva uglavnom pisanu komunikaciju, iako tehnologije poput stolnih i sobnih videokonferencija, danas omogućavaju i mnogo više. Online student će stoga jezikom na kojem se komunikacija i učenje odvijaju morati izuzetno dobro vladati.

Ako odaberete studij na materinjem jeziku, to vam ne bi trebalo predstavljati problem. No mnoga će strana sveučilišta i programi, osobito sjevernoamerički i britanski, tražiti da studenti, prije nego su primljeni na studij, međunarodno priznatim certifikatom dokažu znanje jezika (TOEFL, IELTS, pripremni tečajevi Studentskog informativnog centra). Slično će tražiti i sveučilišta u zemljama u kojima se govori neki drugi jezik. Studentski informativni centar (SIC) nudi neke od tih ispita.

Stoga je izuzetno važno da prije nego što se odlučite za online studij, na vrijeme saznate koje uvjete morate zadovoljiti da biste bili primljeni na neki studij ili program te da možete procijeniti je li vam za to potrebna i jezična priprema.