Tematski broj - E-learning
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Naslovnica
E-learning
Je li to za mene?
Oprema
Gdje studirati
Jezik
Troškovi
Online materijali
Ocjenjivanje
Diplome i certifikati
Druženje
Arhiva
Školarina / troškovi

learningDanas se znanje u velikoj mjeri smatra «robom» kojom se trguje. Neka su znanja traženija i skuplja, neka su dostupnija na tržištu, dok druga nude samo određeni ponuđači koji traže visoku cijenu. Neka su proizvod novog vremena i tehnologije, dok druga, u isto vrijeme postaju nepotrebna. Iako se možda možemo s nostalgijom sjećati vremena kad se široko opće znanje stjecalo dugo i polako, a samo su ga rijetki i cijenjeni pojedinci posjedovali, danas nam je potrebno usko specijalizirano znanje, u kratkom roku i te promjene u društvu moramo prihvatiti kao činjenicu. Pitanje je samo kako ćemo se prilagoditi, koliko možemo platiti i gdje ćemo potražiti ono znanje koje nam je potrebno.

Ako ga tražimo na Internetu i želimo se uključiti u e-learning programe, moramo se pripremiti na plaćanje sljedećih troškova:

  • Školarina (ovisno o trajanju programa, zahtjevnosti, reputaciji ustanove koja ga nudi i ostalim čimbenicima, može iznositi nekoliko tisuća kuna po programu).
  • Dodatni izvori znanja – ponekad je potrebno nabaviti tiskanu literaturu ili izvore na drugim medijima ili je potrebno platiti pristup izvorima online (baze podataka, online časopisi i dr.).
  • Nabavku i održavanje računalne opreme (hardver i softver).
  • Pristup Internetu.

Da bismo pohađali e-learning program, potrebno je provesti puno vremena na Internetu i to u uvjetima koji omogućavaju koncentriran rad i učenje. To znači da opremu i pristup Internetu najvjerojatnije moramo imati kod kuće ili na poslu, ako nam to poslodavac dopušta, jer su u Hrvatskoj relativno rijetka mjesta gdje je takav rad moguć u javnim ustanovama (knjižnice). Moguće je da će neki obrazovni programi zahtijevati najsuvremeniju i najskuplju tehnologiju i opremu (broadband, multimedijski korisnički programi, kamera i dr.).

Ove naizgled visoke troškove može opravdati činjenica da u e-learning programu možemo sudjelovati bez obzira na to gdje živimo, što znači da ne moramo plaćati troškove boravka ili putovanja u mjesto školovanja. Osim toga, zaposleni mogu nastaviti zarađivati dok se obrazuju.

Kad tražimo i biramo neki e-learning program, jako je važno razmisliti i raspitati se hoće li svjedodžba ili certifikat koji ćemo dobiti po uspješnom završetku biti priznata u zemlji i kod poslodavaca kod kojih možda tražimo zaposlenje ili se nadamo napredovanju.