Tematski broj - E-learning
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Naslovnica
E-learning
Je li to za mene?
Oprema
Gdje studirati
Jezik
Troškovi
Online materijali
Ocjenjivanje
Diplome i certifikati
Druženje
Arhiva
Jesam li spreman za e-learning?

wwwUkoliko ste zaposleni, imate obiteljskih obaveza, živite u mjestu gdje ne možete studirati ono što želite, a hoćete smanjiti svoje financijske obaveze zbog putovanja i smještaja u drugom gradu/državi, onda je e-learning rješenje za vas. Vremenska i geografska fleksibilnost u pristupu materijalima i kolegama studentima te nastavnicima, osnovne su prednosti zbog kojih je e-learning danas sve popularniji.

Prije no što donesete odluku o pristupu nekom online tečaju, dobro razmislite o vašoj motivaciji za pohađanje takvog načina obrazovanja. Budući da su online studenti često prostorno izolirani i materijalima pristupaju od kuće ili s radnog mjesta, te se često fizički ne moraju nikada ni sresti sa svojim kolegama studentima i nastavnicima, važno je da su snažno motivirani i samodisciplinirani. Kao i kod svih drugih važnih odluka u životu, i kod odabira online studiranja, važno je dobro razmisliti o tome što zapravo želimo i jesmo li spremni potruditi se za ostvarenje svojih ciljeva.

Znanje dobiveno kroz individualan rad i zajedničke projekte s kolegama te poznanstva s ljudima iz drugih krajeva pa i zemalja i kontinenata, ono je što nam se vraća nakon uloženog dodatnog truda. Time postajemo otvoreniji prema prihvaćanju različitih mišljenja koji proizlaze iz različitosti ljudskih priroda i kultura, čime obogaćujemo svoju osobnost i način mišljenja.

Sljedeća pitanja pomoći će vam pri odluci o načinu studiranja:

 • Jesam li discipliniran/a i je li moja motivacija dugotrajna?
 • Mogu li se sam/a organizirati tako da si odredim stalno vrijeme za učenje i rad na zadacima?
 • Želim li proširiti svoja postojeća znanja?
 • Želim li biti upoznat/a s razvojem svoje struke i novih aktivnosti na njenom području?
 • Želim li promijeniti svoju karijeru/profesiju i naučiti nove vještine i znanja?
 • Jesam li spremna/spreman surađivati s drugim ljudima, učiti od njih i s njima dijeliti svoje znanje?
 • Jesam li otvoren/a novim idejama i mogu li prihvatiti različita mišljenja uz zadržavanje ili razvijanje svojih stavova?

Ukoliko neka od ovih područja nisu vaša jača strana, moguće ih je razviti ukoliko ste spremni razvijati:

 • komunikacijske vještine
 • vještine obrazlaganja (argumentiranja)
 • vlastite organizacijske vještine, kao što je vještina upravljanja vremenom (Time Management for University Students, Time Management)
 • vještine čitanja i pisanog izražavanja
 • znanje stranih jezika (većina materijala na Internetu danas je na engleskom jeziku).

Različiti ljudi imaju različite stilove učenja – otkrijte koji je vaš stil (Index of Learning Styles, Learning Style Inventory), te koje su vaše snažne strane, a u koje trebate uložiti dodatni trud.

I na kraju, ukoliko se spremate upisati neki zahtjevniji online program, prije toga isprobajte nekoliko kraćih online tečajeva – da biste stekli dojam iz prve ruke o zahtjevima online učenja.

............................................................................................

Testirajte se… Saznajte posjedujete li osobine, vještine i znanja potrebna da postanete uspješan online student.