Tematski broj - Open source
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Naslovnica
Što je Open source?
Licence
Open source zajednica
Open source programi
Ostali projekti
Open source u Hrvatskoj
Open source u CARNetu
FLOSS projekt
Arhiva

Dobrodošli na stranice trećeg tematskog broja!


U trećem tematskom broju govorimo o open source programima i općenito o open source filozofiji: softveru koji se distribuira pod naročito slobodnim uvjetima, tako da svaki korisnik može postati i programer koji taj softver uređuje.

Open Source ili Free Software (uz opasku o imenovanju) programi se ne razlikuju od konvencionalnih samo po tome kako su licencirani: nerijetko ih obilježava i drugačiji proizvodni proces, sasvim neobičan vid komercijalnosti, pa čak i orijentiranost na posve neobične grupe korisnika.

Razgovarali smo s Joichijem Itom, poznatim blogerom, pokretačem i članom vodstava pionirskih projekata i institucija kao što su Technorati, Six Apart, Creative Commons, Mozilla Foundation, Open Source Initiative i ICANN te prema Svjetskom ekonomskom forumu, jednim od 100 globalnih lidera sutrašnjice.


Dio teksta tematskog broja je prenesen
s web stranica Debian projekta i licenciran je pod Open Publication License.

Pokušat ćemo Vam približiti intrigantan novi svijet open sourcea kroz opis samih licenci, aplikativnih programa, operativnih sustava, a posebno zajednice programera i korisnika open sourcea u svijetu, ali i u Hrvatskoj.