Tematski broj - Open source
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Naslovnica
Što je Open source?
Licence
Open source zajednica
Open source programi
Ostali projekti
Open source u Hrvatskoj
Open source u CARNetu
FLOSS projekt
Arhiva
Što je Open Source?

Joichi ItoOpen Source software ili Free Software — na hrvatskom najčešće prevođeno kao "slobodan softver" — u novije je doba razmjerno popularna vrsta računalnih programa čiji se način izrade i cijena izdvajaju od konvencionalnog softvera. Tzv. open source licence stvaraju veliku slobodu distribucije tako licenciranih programa, i unatoč tome što rijetko omogućuju velik profit programerima, one omogućuju slobodnu doradu i široku upotrebu.

Nerijetko se u računalnom svijetu može naći softver koji je free (engl. slobodan, besplatan), ali jedino u smislu da korisnik ne mora plaćati za njegovo korištenje. Takve programe se često ne smije davati nikom drugom, a u pravilu ih je zabranjeno samostalno poboljšavati. Nadalje, nema nikakvog jamstva da će takav program ostati dostupan u budućnosti. Softver licenciran besplatno je obično samo oruđe u oglašavačkoj kampanji za promicanje srodnog proizvoda, ili čak sredstvo za upropaštavanje manjeg konkurenta.

Nasuprot takvim programima koji su besplatni, ali u biti nisu slobodni, open source programi su i besplatni i slobodni. Njihova sloboda se očituje u tome da im je upotreba za bilo koju svrhu zagarantirana licencom, a iako autor zadržava pravo prodavanja i relicenciranja svojeg rada, sve ono što je jednom licencirano kao slobodno, zauvijek i ostaje takvo. Svatko je slobodan pod jasno definiranim uvjetima mijenjati takav softver.

Kako se postiže da istovremeno autor zadrži svoja prava na softveru, a da ga i bilo tko drugi može mijenjati? Za objašnjenje moramo malo skrenuti u svijet programskih licenci.