Tematski broj - Računalna sigurnost
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Naslovnica
Sigurnosni problemi
Sigurnosni alati
Nadležne službe
Korisni linkovi
Pojmovnik
Pitanja i odgovori
Tema mjeseca
Tema proslog mjeseca
Arhiva
Tema mjeseca - Dialeri

LockDialer je računalni program kojim se ostvaruje povezanost na Internet putem analogne ili ISDN telefonske linije. Ovaj program najčešće je ugrađen u operacijski sustav poput Windowsa, no može doći i zasebno kao samostalni program. Pružatelji usluge Interneta najčešće svojim korisnicima daju CD koji ugrađeni dialer prilagođava za spajanje na svoje modemske ulaze.

Međutim, većina korisnika pojam dialer ipak će najčešće vezati uz enormno visoke telefonske račune. I to ne bez razloga jer se taj pojam u posljednje vrijeme često koristi u negativnom kontekstu kao naziv za zlonamjerni program koji bez znanja korisnika prekida uspostavljenu telefonsku vezu s lokalnim pružateljem usluge Interneta i uspostavlja vezu na telefonske brojeve s posebnom tarifom naplate. Ovi brojevi najčešće se nalaze u nekoj egzotičnoj otočnoj državi, a cijena poziva na taj broj, umjesto nekoliko kuna po satu koliko obično košta usluga Interneta, iznosi nekoliko desetaka kuna po minuti!

Autori dialera najčešće će iskoristiti neki sigurnosni propust u operacijskom sustavu računala i bez znanja korisnika promijeniti postavke tako da za spajanje na Internet računalo koristi njihove brojeve. Neki dialeri će pak zatražiti interakciju korisnika, ali tu interakciju prikriti ponudom pristupa nekom privlačnom sadržaju - zabavi za odrasle, filmovima, glazbi ili ilegalnom softveru, te na taj način navesti korisnika na instaliranje dialera. Složeniji dialer može isključiti zvučnik modema i onemogućiti poruke kojima se korisnik inače obavještava o aktivnostima modema.

Korisnici dialer na svoje računalo mogu instalirati surfanjem malicioznim internetskim stranicama, mogu ga dobiti poput virusa, u privitku poruke elektroničke pošte, a može doći i kao dio instalacije nekog, navodno besplatnog, programa. Korisnici koji upotrebljavaju širokopojasni pristup Internetu, poput ADSL-a, imuni su na dialere i nisu u opasnosti.

Od dialera se nije osobito teško zaštititi, dovoljno je slijediti Top 10 savjeta koje smo na ovim stranicama izdvojili za vas. Ipak, budite oprezniji pri posjećivanju stranica namijenjenih zabavi za odrasle, ne instalirajte navodno besplatni softver koji dolazi sa sumnjivih internetskih stranica, redovito ažurirajte svoj operacijski sustav i koristite neke od sigurnosnih alata koje možete pronaći na našim internetskim stranicama.