Tematski broj - Računalna sigurnost
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Naslovnica
Sigurnosni problemi
Sigurnosni alati
Nadležne službe
Korisni linkovi
Pojmovnik
Pitanja i odgovori
Tema mjeseca
Arhiva
Top 10 savjeta

Budite korak ispred računalnih problema! Informirajte se i djelujte preventivno!

  1. Redovito ažurirajte sigurnosne alate i operacijski sustav.
  2. Kreirajte sigurnosne kopije važnijih datoteka.
  3. Ne zaobilazite sigurnosne dijaloge.
  4. Koristite alternativne aplikacije.
  5. Redovito mijenjajte lozinke.
  6. Pažljivo rukujte s privitkom poruke elektroničke pošte.
  7. Čuvajte svoju privatnost i osobne informacije.
  8. Kreirajte i upotrebljavajte korisnički račun sa smanjenim ovlastima.
  9. Ne odgovarajte na spam poruke (html image trick).
  10. Redovito provjeravajte postavke Dial-Up Networking ili Network Connections.

1. Redovito ažurirajte sigurnosne alate i operacijski sustav. Redovito ažuriranje se odnosi i na vaš operativni sustav (najčešće Windows) i na aplikacije koje često koristite, posebice aplikacije koje imaju pristup Internetu. Najbolje je da redovito posjećujete stranice proizvođača sigurnosnih alata ili jednostavno koristite automatsko ažuriranje dostupno u većini antivirusnih alata (automatic update).

2. Kreirajte sigurnosne kopije važnijih datoteka. Time se osiguravate od gubitka podataka u slučaju nestanka struje, kvara računala ili napada nekog malicioznog programa.

3. Ne zaobilazite sigurnosne dijaloge. Kada odgovarate na sigurnosne upite, razmislite znate li što je uzrokovalo pokušaj komunikacije te kakve posljedice ima radnja koju upravo poduzimate. Ako ne znate, pokušajte saznati.

4. Koristite alternativne aplikacije. Upotrebom alternativnih aplikacija i web preglednika u svakodnevnom radu značajno smanjujete izloženost napadima. Alternativne aplikacije neće biti bez propusta, no njihovi propusti će u manjem broju biti poznati i korišteni pri izradi novih virusa, crva, spywarea i sličnih nametnika. Uz alternativne aplikacije, za iznimne slučajeve, korisno je zadržati i one najraširenije.

5. Redovito mijenjajte lozinke. Lozinke koje koristite za pristup Internetu, elektroničkoj pošti ili internetskim stranicama koje omogućavaju online trgovinu ne smiju biti predvidljive. Dobra metoda postavljanja lozinke je skraćenica od 6 - 8 znakova (izaberite neku rečenicu koja će samo vama biti smislena) uz ubacivanje 2 - 4 interpunkcijska znaka ili broja. Također, poželjno je koristiti različite lozinke za različite resurse: npr. jednu za elektroničku poštu za Inernet bankarstvo, jednu za posao i sl.

6. Pažljivo rukujte s privitkom poruke elektroničke pošte. Potrebno je biti siguran u njihov izvor i sadržaj. Razmislite od koga vam dolazi taj privitak, jeste li ga zatražili i znate li čemu služe datoteke s primljenim nastavkom. Ukoliko vam je nastavak nepoznat, trebate postupiti oprezno i provjeriti je li poruka poslana od nekoga kome vjerujemo.

7. Čuvajte svoju privatnost i osobne informacije. Vaša fizička ili elektronička adresa, podaci o dobi, spolu, potrošačkim navikama i mnoge druge, na prvi pogled, malo vrijedne informacije na crnom tržištu imaju svoju cijenu. Stoga svoje podatke u web formulare upisujte samo kada je to nužno i na stranicama čija je sigurnost i povjerljivost provjerena. Redovito brišite History vašeg web preglednika odnosno zapis adresa koje ste posjetili. To je posebice poželjno nakon trgovine putem Interneta jer stranice koje ste posjetili oglašivačima govore mnogo o vašim potrošačkim navikama. Svoju adresu elektroničke pošte ne objavljujte javno. Ako iz nekog razloga vaša adresa ipak mora biti objavljena na internetskim stranicama, onda to učinite tako da ona bude kriptirana. Na taj ćete način onemogućiti barem neke jednostavnije spammerske alate.Sigurnost protoka podataka između vas i stranice na koju ih upisujete označava simbol lokota u statusnoj liniji vašeg web preglednika i https umjesto http protokola u adresnoj liniji.

8. Kreirajte i upotrebljavajte korisnički račun sa smanjenim ovlastima. Korisnički račun sa smanjenim ovlastima najbolje je koristiti kada se spajate na Internet. Time znatno smanjujete mogućnost da netko preuzme kontrolu nad vašim računalom.

9. Ne odgovarajte na spam poruke (html image trick). Ne odgovarajte na spam poruke koje završavaju uputama kako se odjaviti s takvih mailing lista čime ćete prestati primati neželjene poruke. Pokušate li se na taj način odjaviti sa spammerskih lista, učinit ćete upravo suprotno. Dobije li spammer vaš zahtjev za odjavom s liste, to će mu samo biti potvrda da je adresa koju je negdje pribavio ispravna te da, što je možda još i važnije, poruke koje na nju stižu netko zaista čita.

10. Redovito provjeravajte postavke Dial-Up Networking ili Network Connections. Zbog specifičnih nametnika koji se preko Internet Explorera instaliraju na vaše računalo i mijenjaju neke od postavki (najčešće Internet Settings), umjesto broja dial-up pristupa vašeg ISP-a, može se dogoditi da "svojevoljno" birate premium rate number neke daleke zemlje, zbog čega će se vaši telefonski računi višestruko uvećati.