Tematski broj - Računalna sigurnost
Hrvatska akademska i istraživačka mreža
Naslovnica
Sigurnosni problemi
Sigurnosni alati
Nadležne službe
Korisni linkovi
Pojmovnik
Pitanja i odgovori
Tema mjeseca
Arhiva
Dobrodošli na stranice prvog tematskog broja!

Svaka tri mjeseca redovito ćemo vam servirati informacije o temama s područja informacijsko komunikacijskih tehnologija za koje ćete pokazati poseban interes ili one koje će se same po sebi nametati kao aktualne i posebno zanimljive.

Cilj nam je informirati vas i educirati, nudeći vam pregršt informacija – od osnovnih definicija i općenitih uputa, preko niza savjeta i preporuka, do korisnih linkova koji će vas odvesti na sam izvor informacija. Saznat ćete što je novo, koju literaturu čitati i kome se obratiti za konkretnu pomoć. Informirat ćemo vas o tečajevima i radionicama, o konferencijama u Hrvatskoj i svijetu te vam omogućiti da i sami, putem našeg web foruma međusobno komunicirate o aktualnim temama.

Prvi tematski broj posvećen je računalnoj sigurnosti.

Znati kako se obraniti od virtualnih, ali moćnih internetskih napasnika i zlonamjernika, gdje potražiti informacije i kome se obratiti za pomoć, moglo bi vam uštedjeti ne samo vrijeme i trud, već i podosta novca.

Iako možda ne mislite da imate problema s računalnom sigurnošću, bilo bi dobro da o tome promislite još jednom ako vas muči i jedan od niže navedenih problema:

  • dok surfate, redovito vam iskaču reklamni prozorčići koje niste tražili
  • umjesto internetskih stranica koje ste tražili učitavaju vam se neke druge, reklamne stranice
  • muče vas bezbrojne obavijesti koje dobivate elektroničkom poštom o temama na koje se niste pretplatili, lanci sreće, lažne privatne poruke, obavijesti o lažnim virusima
  • događa vam se da vaši telefonski računi dosežu astronomske iznose iako zaista niste toliko vremena proveli na Internetu
  • vaš vas ISP i drugi korisnici prozivaju zbog neodgovornog ponašanja, a vi znate da niste učinili ništa loše.

Opširnije

Ako još ne znate što, gdje i kako, ovo je pravo mjesto da to doznate.