preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 6. 2. 2018. u 14:01 sati |

Učionica budućnosti

Učionica budućnosti je učionica opremljena nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnim ekranom, te softverom za upravljanje učionicom (eng. classroom management system) čija upotreba omogućava interaktivnu razmjenu znanja i transformaciju nastavnog procesa i tradicionalne nastave. Korištenje napredne tehnologije potiče interaktivnu nastavu na kojoj učenici mogu međusobno i s nastavnikom dijeliti nastavne aktivnosti, provjeriti svoje znanje kroz testove, pretraživati informacije na Internetu te sudjelovati u aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje. Nastavnici mogu s učenicima podijeliti informacije i nastavne materijale putem pametnog ekrana ili izravno na učenička tablet računala, imaju trenutan uvid u učeničko praćenje pojedinog predavanja ili aktivnosti, a mogu i provjeriti njihovo razumijevanje kroz kratke kvizove znanja, ankete ili raspravu. Na taj je način znanje dostupno nadohvat "klika", škole se digitalno osnažuju, a interaktivna i projektna nastava olakšana je i lakše dostupna.

Projekt Učionica budućnosti rezultat je suradnje javnog i privatnog sektora: CARNET-a i tvrtki partnera - Microsofta odnosno Samsung Electronics Adriatica, a odvija se uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.


 


Vijesti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 10. 12. 2014. 09:42 | RSS

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci otvoreni Laboratoriji aplikacija

I studenti Sveučilišta u Rijeci, nakon studenata Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, imaju mogućnost dodatne edukacije, istraživanja i razvoja novih programskih rješenja uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija.

Otvaranje dva laboratorija na Sveučilištu u Rijeci, jednog na Kampusu u Zgradi sveučilišnih odjela, a drugog na Tehničkom fakultetu, zajednički projekt CARNeta i tvrtke Samsung Electronics Adriatic, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta studentima omogućava interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija. Laboratoriji će ujedno stvoriti dodatne prilike za umrežavanje dvaju sveučilišta u razmjeni znanja i iskustava.

"Izuzetno mi je drago što otvaranjem laboratorija na Sveučilištu u Rijeci omogućavamo pristup najnovijim tehnologijama i razvojnim alatima svim studentima. Očekujemo da će laboratoriji uvelike pomoći u unaprjeđivanju sustava obrazovanja te da će postati jedna od infrastrukturnih jezgri za projekt e-Škola, kao katalizator novih modela i sadržaja učenja. Ovo što radimo je razvijanje koncepta pametne specijalizacije jer, i simbolički, riječ je o pametnim uređajima i integraciji sveučilišta, partnera i zajednice. Ovi laboratoriji jedan su od simbola pametne specijalizacije u Rijeci, kao temelj stvaranja jedne od novih riječkih industrija. Pozivam sve studentice i studente da i sami pristupe programu dodatnog obrazovanja i tako stvore nove prilike za svoj osobni razvoj" – naglasio je rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin.

"Zadovoljstvo mi je danas u Rijeci otvoriti još dva Laboratorija aplikacija koje smo realizirali u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i tvrtkom Samsung. Stavljajući riječkim studentima na raspolaganje ova dva laboratorija sigurni smo da smo uređaje i opremu dali u prave ruke budući da ovi mladi studenti sada imaju priliku realizirati svoje ideje i nastaviti obrazovanje koristeći najmodernije tehnologije. CARNet će i dalje prepoznavati i podupirati projekte koji će stvarati obrazovane i kompetentne stručnjake spremne da se znanjem i idejama uspješno priključe tržištu rada i tržišnoj utakmici koja se vodi u svijetu novih tehnologija" izjavio je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet.

Samsungovi laboratoriji aplikacija, na Kampusu i Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, opremljeni su nastavničkim računalima, tablet računalima, SmartTV prijamnicima i pametnim telefonima koji će omogućiti interaktivno učenje o programiranju kao i razvoju mobilnih aplikacija svim studentima fakulteta. Također, laboratorij će razvijati softver Samsung School u smjeru prilagodbe postojećeg za potrebe studenata i nastavnika na fakultetima, potrebe visokog obrazovanja općenito, ali i za povezivanje Samsung Schoola i postojećih sustava koji su trenutačno rašireni na sveučilištima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

"Zahvaljujem u ime Tehničkog fakulteta Sveučilištu u Rijeci, CARNetu i Samsungu, što je upravo jedan od laboratorija uređen i na Tehničkom fakultetu. To je u svakom slučaju važan iskorak u izobrazbi studenata tehničkog fakulteta u informacijskih tehnologijama. Fakultet već niz godina sudjeluje s gospodarstvom, pa tako i sa značajnim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj, u razvoju laboratorijske nastavne podrške u informacijskim tehnologijama. Također, područje ICT-a je uključeno u nastavni kurikulum svih četiriju studija Tehničkog fakulteta, a naročito u studiju računarstva, na kojem je izobrazba započela 2008. godine, otvaranjem preddiplomskog studija odnosno 2010., otvaranjem diplomskoga studija" dodao je dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Goran Turkalj.

Prilikom otvorenja laboratorija aplikacija u Rijeci, studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci video-konferencijom su se povezali s kolegama iz Osijeka, gdje je nedavno otvoren prvi laboratorij.

"Izuzetno me raduje otvorenje novog laboratorija aplikacija u Hrvatskoj, kao dio globalne predanosti poboljšanju obrazovanja i pomoći u stvaranju radnih mjesta budućnosti. Samsungov program digitalnog obrazovanja trenutno obuhvaća više od 45.000 školaraca i 6000 nastavnika diljem svijeta. U sklopu europske strategije, do 2019. godine osigurat ćemo pristup najnovijim tehnologijama u obrazovanju za više od 400.000 mladih u Europi. Prepoznali smo i golem potencijal studenata i učenika u Hrvatskoj te vjerujem da će dodatno umrežavanje fakulteta u Osijeku i Rijeci biti poticaj stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Ponavljam, od iznimne je važnosti približiti akademski razvoj poslovnom razvoju budućih stručnjaka, kako bi mladi imali priliku raditi i razvijati svoja znanja i vještine koje su temelj razvoja budućih tehnologija" - zaključio je Danijel Bačelić, voditelj odjela za rad s poslovnim korisnicima tvrtke Samsung Electronics.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju