preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 6. 2. 2018. u 14:01 sati |

Učionica budućnosti

Učionica budućnosti je učionica opremljena nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnim ekranom, te softverom za upravljanje učionicom (eng. classroom management system) čija upotreba omogućava interaktivnu razmjenu znanja i transformaciju nastavnog procesa i tradicionalne nastave. Korištenje napredne tehnologije potiče interaktivnu nastavu na kojoj učenici mogu međusobno i s nastavnikom dijeliti nastavne aktivnosti, provjeriti svoje znanje kroz testove, pretraživati informacije na Internetu te sudjelovati u aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje. Nastavnici mogu s učenicima podijeliti informacije i nastavne materijale putem pametnog ekrana ili izravno na učenička tablet računala, imaju trenutan uvid u učeničko praćenje pojedinog predavanja ili aktivnosti, a mogu i provjeriti njihovo razumijevanje kroz kratke kvizove znanja, ankete ili raspravu. Na taj je način znanje dostupno nadohvat "klika", škole se digitalno osnažuju, a interaktivna i projektna nastava olakšana je i lakše dostupna.

Projekt Učionica budućnosti rezultat je suradnje javnog i privatnog sektora: CARNET-a i tvrtki partnera - Microsofta odnosno Samsung Electronics Adriatica, a odvija se uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.


 


Vijesti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 24. 4. 2015. 11:14 | RSS

U Splitu otvoren Laboratorij za digitalno obrazovanje nastavnika

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i tvrtka Samsung otvorili su 23. travnja 2015. godine Laboratorij za digitalno obrazovanje nastavnika na Odsjeku za učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Splitu. Nastavak je to suradnje CARNeta i Samsunga s ciljem unaprjeđenja digitalnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Nakon otvaranja laboratorija aplikacija na osječkom Elektrotehničkom fakultetu u listopadu i dva laboratorija na Sveučilištu u Rijeci (jednog na Kampusu u Zgradi sveučilišnih odjela, a drugog na Tehničkom fakultetu) u prosincu prošle godine, otvaranje Laboratorija za digitalno obrazovanje nastavnika na Filozofskom fakultetu u Splitu treći je takav projekt CARNeta i Samsunga, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u Republici Hrvatskoj.

Otvaranje Laboratorija za digitalno obrazovanje nastavnika omogućit će svim studentima Filozofskog fakulteta u Splitu pristup najnovijim tehnologijama i razvojnim alatima, što će im zasigurno pomoći u njihovom stručnom razvoju kao i pripremi nastavnih sadržaja u digitalnom formatu. Također, Laboratorij će stvoriti dodatne prilike za umrežavanje triju sveučilišta u razmjeni znanja i iskustava, moglo se čuti na današnjem otvaranju.

Samsungov i CARNetov Laboratorij za digitalno obrazovanje nastavnika, na Odsjeku za učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Splitu, opremljen je tablet računalima, nastavničkim računalom i pametnom pločom, što omogućava jednostavnu pripremu predavanja za studente kao i kvalitetnu pripremu nastavnih sadržaja u digitalnom obliku.

"Izuzetno me raduje danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu otvoriti novi Laboratorij za digitalno obrazovanje nastavnika. Mladi će studenti imati priliku dodatno unaprijediti svoje obrazovanje korištenjem najmodernijih tehnologija, što će pomoći kako u njihovom stručnom razvoju i pripremi nastavnog sadržaja, tako i u stvaranju novih generacija obrazovanih i kompetentnih stručnjaka koji će svojim znanjem i vještinama biti spremni uhvatiti se u koštac s izazovima modernog digitalnog društva" naglasio je ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, Zvonimir Stanić.

Humanistički i društveni studiji u Splitu postoje i prije osnivanja samog Sveučilišta u Splitu 1974. godine. Viša pedagoška škola u Splitu osnovana je još 24. ožujka 1945. godine i najstarija je visokoškolska ustanova u gradu. Početak osnivanja Filozofski fakultet u Splitu počinje 2001. godine utemeljenjem Odjela za humanističke znanosti koji je 2005. godine sjedinjen s Visokom učiteljskom školom, čime je osnovan Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu.

S radom su započeli i novi studijski programi i odsjeci: sociologije, filozofije i povijesti umjetnosti. Akademske godine 2007./2008. s radom je započeo novi studijski program pedagogije.

"Priroda učionice se mijenja te poprima hibridnu dimenziju, koja strukturno obuhvaća i tradicionalnu i online nastavu. Stoga, zahvaljujem CARNetu i Samsungu što su u nama prepoznali partnera koji će upoznati studente s aktualnom praksom. Usmjerit ćemo ih kako bi na najbolji način primijenili informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u profesionalnom i osobnom životu" dodao je prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Prilikom otvorenja Laboratorija za digitalno obrazovanje nastavnika u Splitu, studenti Odsjeka za učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Splitu video-konferencijom su se povezale s kolegama iz Osijeka, gdje je jesenas otvoren laboratorij aplikacija.

"Naš je zajednički cilj u Hrvatskoj i regiji poduzeti odgovarajuće korake i marljivo raditi kako bismo stvorili čvrst temelj i definirali gdje želimo biti u sljedećih 15 do 20 godina. Imajući to u vidu, moramo naglasiti kvalitetu obrazovanja, od najranije do zrele životne dobi, kao i njegovati kreativnost, konkurentnost i cjeloživotno učenje.

Podržavamo okruženje koje potiče i oblikuje generaciju mladih, koji su visokoobrazovani i spremni za radna mjesta budućnosti. Dio je to Samsungove vizije koja uključuje i budućnost obrazovnog sektora, pri čemu želimo biti aktivni sudionici i pomoći u oblikovanju budućnosti učenja te osnažiti nastavnike i učenike kroz novo iskustvo učenja" zaključio je Pumjoo Lee, Predsjednik Uprave tvrtke Samsung Electronics za regiju Adriatic.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju