preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 2. 2. 2018. u 13:58 sati |

Računalo će zamijeniti učitelje

Tehnologija neće zamijeniti učitelja, ali će učitelji koji ne koriste tehnologiju biti zamjenjeni. (Dr. Ray Clifford, 1983.)

U doba informatizacije obrazovanja kada baratamo poznatim, ali ipak novim pojmovima vezanima uz školu poput: učionica budućnosti, pametna ploča, mobilno učenje, e-učenje, e-udžbenik, digitalni obrazovni sadržaji, i tehnologija postaje važan dio provedbe nastavnog procesa, mnogi učitelji i roditelji postavljaju pitanje hoće li tehnologija zamijeniti učitelja.

Nastavnici i učitelji, sudionici fokus grupa, koje je CARNET proveo 2014. godine među nastavnicima i učiteljima u cilju prikupljanja njihovih stajališta o korištenju tehnologije u nastavi, izrazili su svoj strah prema tehnologiji. Njihovo je stajalište da nije potrebno forsirati tehnologiju u nastavnom procesu jer se na taj način zanemaruju viša kognitnivna znanja učenika. Također izrazili su i strah da će se upotrebom tehnologije u nastavi izgubiti "živa riječ".

Istina je da računalo pruža širok spektar informacija, ali jedino učitelj može pružiti moralnu podršku i prepoznati i razlučiti što je pojedinom učeniku potrebno da bi bio uspješan. Tako da, tehnologija će igrati ključnu ulogu u budućnosti obrazovanja, ali ne tako veliku ulogu kao učitelj.
Neminovno je da će učitelji u budućnosti koristiti tehnologiju u nastavi, ali njezina uloga nije preuzeti ulogu učitelja, već pomoći učitelju i olakšati upravljanje nastavom i nastavnim procesom. Tehnologija ne poučava, učitelji poučavaju. 

Fotografija je preuzeta s internetske stranice http://www.freedigitalphotos.net/, autor Jomphong


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju