preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 17. 6. 2009. u 10:50 sati |

Zlatko Papeš

Zlatko Papeš rođen je 16.7.1953. u Zagrebu. Igrajući se, učeći i živeći na zagrebačkoj Trešnjevci pa Črnomercu, još od gimnazijskih dana pa do danas, zalaže se, kako to rano u svojim radovima svjedoči i naziva, ukratko, za uspostavljanje Hrvatske kao društva znanja. ali znanja konačno shvaćenog kao osnovnog ćimbenika proizvodnje društva, koje bi cjelovitim i cjeloživotnim stjecanjem (obrazovanjem) i sistemskim i transdisciplinarnim pristupom usmjerenim ka visokotehnološkoj proizvodnji i s neposredničkim društvenim upravljanjem podržanim maturiranim mrežnim tehnologijama, osiguralo mjesto razvoju, odgoju te uvažavanju ličnosti u suvremenom, sve češće virtualnom radno-odgojno-obrazovnom okružju. Daleko (više) od formalizama HNOS-a, ECDL-a, maturalnog ocjenjivanja...
To nastoji ostvariti sveukupnom aktivnošću  o kojoj svjedoči kako popis radova naveden u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji pod http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=42111,  tako i raznovrsna osnivanja (prvi Web-ovi www.mef.hr, www.kbsm.hr, www.obsd.hr, Sekcije za interdisciplinarnu suradnju Društva sveuč. nastavnika, Hrvatske udruge za promicanje novog obrazovanja i znanja (HUPNOZ) kojoj je tajnik, aktivnog članstva (radovi) u Hrvatskom društva za primjenu informatičkog obrazovanja, članstva u Hrvatskom društvu za medicinsku informatiku, informacijska ustrojavanja npr. rada uredništva i tipografskog oblikovanja časopisa Croatian Medical Journalobjavljena kritičnost prema postupanjima zasnovanim na tzv. formalnim tehnikama vrednovanja znanstvenosti rada a posebno u zemljama na znanstvenoj periferiji,  (danas i obrazovanja), implementiranja (optičkog čitanja testova za medicinske fakultete u Hrvatskoj i prve tekst-u-govor primjene kontrole odgovora na razredbenim testovima na Med. fak. u Zagrebu), utemeljivanja (nasuprot  specijalističkom i monodisciplinarnom, 1975. g.  tzv. interdisciplinarnog oblika studiranja i tzv  Interdisciplinarnog B-studija, potom, u traganju za transdisciplinarnim: Studija društveno-humanističke informatike, iz kojeg se razvio današnji Studij Informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu Sveuč. u Zagrebu), oblikovanja (npr. Multimedijskog centra u KBSM kao jednog od prvih trinaest TCR učionica CARNet-a), urgentne tipografske pripreme izdanja u tijeku Domovinskog rata kao što su bila "Psihološka pomoć u ratu", "Rehabilitacija ranjenika" i dr.  te stalna vlastita edukacija i pružanje informacijskih konzultacija nastavnicima, pomoć i recenzije istraživačima, liječnicima, sestrinskom osoblju, umjetnicima i prezentatorima te raznim drugim suradnicima.
Pretpostavlja da su baš njegov društveno orijentirani pristup i traganja za humanističkim, demistificiranim rješenjimainformacijska opismenjavanja sredine (CARNet koordinatorstvo gotovo od početka CARNet-a do danas), koordinacije i informacijsko-organizacijska podrška umrežavanju, ali i do danas neuspješna zalaganja (npr. u nas za inteoperabilnost, za Open Source barem u vladinim i javnim institucijama, za Institut za proučavanje znanja), uvjeravanja, borba za vizije, savjetovanja i primjene  bila ili totalno odbijana ili izričito tražena u institucijama koje bi ga bilo zapošljavale (Zavod za kulturu Hrvatske, Zavod za lingvistiku Filozofskog fakulteta, Medicinski fakultet Svuč. u Zagrebu, Viša medicinska škola, gimnazija u Križanićevoj, Srednja škola za med. sestre u Vinogradskoj, Klinička bolnica "Sestre milosrdnice" te Opća bolnica "Sveti Duh" gdje trenutno radi u statusu višeg stručnog savjetnika u Odjelu za informacijsku i edukacijsku djelatnost...), bilo uspostavljale različite oblike suradnje. A ona se odvijala od pojedinih dječjih vrtića, preko nastave u srednjoj školi, telemedicinskih prijenosa, nedavnim recenzijama nagrađenih radova na posljednjim dvjema ITI konferencijama, do suradnje sa članovima ili suradnicima HAZU, AMZ, UPUZ, HLZ., NSK, SMK i drugim poticajnim knjižničarima, nekim od sindikata te raznih drugih akademskih i izvanakademskih sredina ili njihovih društava, aktivnošću kroz diskusijske liste i skupove i njihove okruge stolove..
Formalna naobrazba:  Profesor fonetike i pedagogije te društveno-humanistički informatičar. Odslušao postdiplomske studije Fonetike, Informacijskih znanosti, Zdravstvene informatike. Na osnovu valorizacije radova dobio je odobrenje Senata Sveučilišta u Zagrebu za pisanje doktorata u području informacijske hipermedije.
Oženjen, otac, (sada 19 godišnjem studentu).
Područja rada i interesa, projekti i zamisli: informacijske i semantičke tehnologije, semantička multimedija i semantički servisi, reprezentiranje znanja, semantičkim webom i semantičkim servisima podržano obrazovanje i interoperabilno buduće hrvatsko zdravstvo, informacijska organizacija društva i interoperabilnost (deskriptvni jezici i sustavi za reprezentiranje, uređivanje i strojno upravljanje znanjem: RDF, OWL, SPARQL, Drupal, Protégé...). Podrška uspostavi buduće, mrežno podržane neposredničke demokracije.  Podrška plaćanju rada CARNet-koordinatora kao vrhunskih informacijskih managera obrazovnih institucija.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju