preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 16. 2. 2017. u 12:07 sati |

Od čega se sastoji svemir?

Kratak opis webinara

Pitanje “Od čega se sastoji svemir?” spada u popis najvažnijih pitanja na koja još ne znamo odgovor. Na primjer, časopis Science je za svoju 125. godišnjicu sastavio listu od 125 najvažnijih pitanja na koje još ne znamo odgovor i stavio ovo pitanje na prvo mjesto. 

Kad razmišljamo od čega se sastoji svemir najčešće mislimo da se sastoji od atoma. To nije čudno, jer se sve stvari koje vidimo oko sebe sastoje od atoma. Ali kad ovom hipotezom, da se svemir sastoji samo od atoma, pokušamo objasniti neke od najnovijih znanstvenih rezultata, jednostavno ne uspijevamo. Stoga moramo početi spekulirati o raznim drugim hipotezama, od kojih su najrelevantnije one o postojanju novih vrsta materije i energije u svemiru, koje smo nazvali “tamna materija” i “tamna energija”. U ovom webinaru smo diskutirali o tome kako hipoteze o postojanju tamne materije i tamne energije mogu objasniti neke od znanstvenih mjerenja, koncentrirajući se najviše na mjerenje pozadinskog zračenja satelitima WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) i PLANCK. Na kraju smo se osvrnuli i na ostala mjerenja koja idu u prilog ovim hipotezama te smo iznijeli i neka moguća alternativna tumačenja strukture svemira i zakona prirode. 

 

Životopis autora

Prof. dr. sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB). Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku elementarnih čestica na PMF-u u Zagrebu, a doktorirao isto fiziku na Sveučilištu Pierre i Marie Currie u Parizu. Doktorsku disertaciju je izradio na Ecole Polytechnique u Palaiseau kraj Pariza. Član je CMS i MAGIC kolaboracija, a područje njegovog znanstvenog istraživanja je fizika Higgsovog bozonom i astročestična fizika. Aktivan je u promociji i popularizaciji znanosti.

 

Snimka webinara

 

Webinar se odvija u sklopu Inspiring Science Education projekta. 

Inspiring Science Education (ISE) ima za cilj popularizaciju znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem postojećih e-learning resursa, a financira se iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).

Webinar se odvijao u sklopu Inspiring Science Education projekta. 

Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju