preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 9. 8. 2009. u 15:24 sati |

Završena 5. generacija ELA-e

Završnom radionicom održanom 4. srpnja 2008. godine završena je 5. generacija ELA-e. ELA alumnima pridružilo se 59 menadžera, tutora i dizajnera. Upoznajte se s novim kolegama na stranici njihova godišnjaka.  

.::4.7.2008.

*** *** ***

Prijavite rad na 10. CARNetovu korisničku konferenciju

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet od 10. do 12. studenog 2008. godine na Tehničkom fakultetu u Rijeci organizira svoju 10. po redu korisničku konferenciju CUC 2008 pod naslovom Internet 10.0. Pozivamo sve zainteresirane da svojim radom sudjeluju u programu ovogodišnje konferencije, a rok za slanje sažetaka radova, prijedloga tečajeva i radionica je 15. lipnja.

Dostupnost širokopojasnog Interneta i snižavanje cijena učinili su Internet jednim od najdostupnijih medija današnjice. U ovih 10 godina od prve konferencije Internet je izišao iz akademskih zgrada te nam došao u kuće i na ulice, obično programiranje je preraslo u vještinu upravljanja informacijama, web se razvio na način da društveni softver i virtualni svjetovi postaju naša svakidašnjica, a mreža je svuda oko nas.

Kroz pozvana predavanja, radove i prezentacije, radionice i okrugle stolove na CUC-u 2008 će se raspravljati o sljedećim temama:

•    Upravljanje informacijama
•    Web 2.0 i društveni softver
•    Mreže
•    #Koliko {programskih} jezika govorite?
•    E-obrazovanje
•    Za sistemce i sve one koji se tako osjećaju.

I ove godine, CUC 2008 prati Webfestival, posebno natjecanje namijenjeno autorima i korisnicima sadržaja na Internetu. Webfestival 2008 će se baviti web stranicama škola objavljenim u CARNetovom CMS sustavu, a nagrađene će biti one škole koje na najbolji i korisnicima najprilagođeniji način iskoriste sve prednosti koje CMS omogućava.


Sve dodatne informacije o konferenciji, Webfestivalu te prijavi radova su dostupne na službenim stranicama konferencije www.carnet.hr/CUC/ ili putem maila na cuc@carnet.hr.

.::5.5.2008.
*** *** ***

MIPRO 2008 - 31. Međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku

Od 26. do 30.5.2008. u Kongresnom centru Grand hotela Adriatic i u hotelu Admiral u Opatiji održat će se 31. Međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku - MIPRO 2008.

Rad skupa odvijat će se kroz deset znanstvenih i stručnih savjetovanja, kroz seminare, pozvana predavanja, radionice, okrugle stolove, stručne prezentacije i izložbu ICT i elektroničke opreme, tehničkih rješenja i usluga. Očekuje se preko tisuću sudionika iz više od dvadeset zemalja iz cijelog svijeta. Zbog raznolikosti sadržaja i njihove kvalitete MIPRO postaje sve značajnija točka okupljanja znanstvenika, eksperata, gospodarstvenika, menadžera, javnih osoba i svih onih koji se bave informacijskom i komunikacijskom tehnologijom, elektronikom i mikroelektronikom s različitih polaznih pozicija.

Svi detalji vezani uz skup nalaze se na stranicama http://www.mipro.hr/.

.::5.5.2008.

*** *** ***

Mjesečna druženja Centra za e-učenje

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra Srce domaćin je redovitih mjesečnih druženja stručnjaka, nastavnika i studenata zainteresiranih za e-učenje i primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju. Popodneva se održavaju svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu, a dosad ih je održano šest.

Sljedeće redovito mjesečno druženje na temu e-učenja ce se održati u ponedjeljak, 19. svibnja 2008. u 16 sati u Srcu, a tema druženja je: "Rezultati ankete o e-učenju na Sveučilištu u Zagrebu".

Uvodno predavanje održat će prof. dr. sc. Ljiljana Pinter, prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom i mr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnoga računskoga centra, dok će moderator razgovora biti Sandra Kučina Softić. Svi su pozvani da se uključe u raspravu na temu e-učenja u visokom obrazovanju te spremnosti Sveučilišta u Zagrebu za primjenu i implementaciju novih tehnologija u obrazovnom procesu..

.::13.05.2008.

*** *** ***

CASE20 - 20. jubilarna konferencija za razvoj i primjenu informatičkih sustava

Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, Hrvatski informatički zbor i firma CASE iz Rijeke koja se bavi aktivnostima informatičkog školovanja kroz seminare, organiziraju dvadeseto savjetovanje o metodama i alatima za razvoj poslovnih i informacijskih sustava pod nazivom CASE20 u razdoblju od 02.do 05.06.2008, u Opatiji, Grand Hotel Adriatic.

Svi zainteresirani predavači pozvani su da najave temu (naslov i eventualno kratki sažetak) on-line ili da najavu teme pošalju putem e-maila do 18.04.2008., a sam rad do 19.05.2008.

Sve detaljne informacije vezane uz konferenciju i prijave provjerite na adresi http://www.case.hr/case20.

Teme konferencije su sljedeće:

• Metode i alati za razvoj (npr. SOA), dizajn i upravljanje       projektima, provjera kvalitete
• Iskustva i preporuke dobre prakse (ITIL), upravljanje
• Open source alati za razvoj
• Razvoj sustava za učenje na daljinu
• Primjeri rješenja (web orijentiranih) informatičkih sustava

.::17.04.2008.

*** *** ***

EQUIBELT radionica

Od 2. do 4. travnja 2008. održana je u Sveučilišnom računskom centru u Zagrebu još jedna radionica u sklopu Tempus projekta EQUIBELT.

Ova radionica bila je namijenjena osobama koje se svakodnevno ili djelomično bave podrškom primjene e-learninga na svojim ustanovama. Svi sudionici radionice imali su prilike slušati iskusne predavača na području e-learninga s domaćih i europskih pozatih znanstvenih ustanova i sveučilišta. Predavanja su se odnosila na pružanje podrške korisnicima, te tehničkim, pedagoškim i organizacijskim temama vezanim uz razne aspekte rada centara za potporu e-learninga.

Više informacija o cijelom događaju, kao i same prezentacije i fotografije s radionice možete pronaći na stranicama http://eqibelt.srce.hr/workshops/zagreb_2/.

.::18.04.2008.

*** *** ***

Mjesečna druženja Centra za e-učenje

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra Srce domaćin je redovitih mjesečnih druženja stručnjaka, nastavnika i studenata zainteresiranih za e-učenje i primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju. Popodneva se održavaju svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu, a dosad ih je održano pet.

Sljedeće redovito mjesečno druženje na temu e-učenja ce se održati u ponedjeljak, 21. travnja 2008. u 16 sati u Srcu, a tema druženja je: "E-učenje u geoinformatici: odjeci TTT- radionice". Uvodno predavanje održat će prof.  dr.  sc.  Damir  Medak,  pročelnik Katedre za geoinformatiku Geodetskoga fakulteta, dok će moderator razgovora biti mr. sc. Zoran Bekić. Svi su pozvani da se uključe u raspravu na temu e-učenja u funkciji suvremene nastavne metodologije.

.::17.04.2008.
 

*** *** ***

Mjesečna druženja Centra za e-učenje

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra Srce domaćin je redovitih mjesečnih druženja stručnjaka, nastavnika i studenata zainteresiranih za e-učenje i primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju. Popodneva se održavaju svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu, a dosad su održana četiri.

Sljedeće popodne Centra za e-učenje održat će se u ponedjeljak 2. travnja 2008. godine. Predavači mr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca i prof. dr. sc. Ljiljana Pinter, prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom, predstavit će predavanje pod nazivom "Rezultati ankete o e-učenju na Sveučilištu u Zagrebu".

.::01.04.2008.

***** *** *****

Wiki radionica u Klubu SC-a

Pod sloganom Nawikni se na wiki, u petak, 21. rujna 2007., će se u prostorijama Kluba SC-a održati besplatna radionica o wikiju. Radionica je namijenjena svima koji su zainteresirani za ovaj jednostavni, dinamični i zanimljiv alat, bez obzira na godine, zanimanje ili prethodno iskustvo.   

Termini radionice su: 11:00 – 12:00, 13:00 – 14:00, 14:30 – 15:30 i 16:00 – 17:00. Zbog ograničenog broja mjesta, za sudjelovanje u jednom od termina prijavite se putem maila na adresu webfestival@carnet.hr.

Više o Webfestivalu saznajte na adresi http://webfestival2007.carnet.hr/index.php/Glavna_stranica.

.::19.09.2007.

**** *** ****

LINK MJESECA - Srpanj 2007

Objavljen je novi broj CARNetovog tematskog weba koji se ovaj puta bavi društvenim softverom. Više o toj temi, alatima i uslugama koje vam danas stoje na raspolaganju saznajte na stranici /tematski/drustvenisoftver.

.::16.07.2007.

**** *** ****

Prijedlog strategije e-učenja Sveučilišta u Zagrebu

Na stranicama Sveučilišta u Zagrebu objavljen je prijedlog Strategije e-učenja koju je formiralo Povjerenstvo za e-učenje. Prijedlog će biti predstavljen 18. svibnja 2007. u 11 sati na Sveučilišnom računskom centru, a tom će se prilikom održati i javna rasprava s članovima Povjerenstva.

Strategija je potaknuta Tempus projektom EQIBELT na kojem su sudjelovali i Sveučilište u Dubrovniku te Sveučilište u Rijeci, koje je svoju Strategiju e-učenja za 2006-2010 objavilo još u listopadu 2006. godine.
 

Više o Strategiji, povjerensku u projektu EQIBELT saznajte na stranicama Sveučilišta u Zagrebu.
 

.::15.05.2007.

 **** *** ****

LINK SVIBNJA

Organizacija e-ISOTIS (Information Society Open To ImpairmentS) koja se bavi inkluzijom ljudi s posebnim potrebama u društvo pomoću internetskih tehnologija, nudi online tečaj o europskim linijama financiranja za e-learning projekte. Potražite više informacija na stranici http://www.e-isotis.org/elearning.php.

.::

 ***** *** *****

LINK MJESECA - rujan 2006.

Autori članka "Lifelong-Learning Support by M-learning: Example Scenarios" govore o korištenju m-learninga (kombinaciji e-learninga i mobilnih računala) u srednjoškolskoj i sveučilišnoj nastavi. Saznajte, na primjer, kako iskoristiti sveprisutne mobitele za uvođenje konstruktivističkog pristupa poučavanju - poučavanja koje se temelji na rješavanju problema, učenja kroz istraživanje, situacijskog učenja i dr.

.::1.9.2006.

**** *** ****

NOVI ČLANOVI ELA ALUMNIJA!

Još jedna završna radionica održana je 30. lipnja 2006. za polaznike programa E-learning Management, E-learning Course Design i E-learning Tutoring koji su se upisali na jesen 2005. Završetkom treće generacije, ELA Alumni će dobiti još 34 člana. Novim kolegama želimo dobrodošlicu!

.::29.6.2006.

*** *** ***

TEMATSKI BROJ WEBA O ONLINE BAZAMA

U suradnji s Centrom za online baze realiziran je novi tematski broj CARNetovog weba. Web je namijenjen prvenstveno sveucilisnim profesorima i istrazivacima na znanstvenim insitutima, no i cjelokupnoj znanstvenoj javnosti. Na jednostavan nacin svi citatelji tematskog broja mogu nauciti o online bazama podataka, elektronickim knjigama i casopisima, kako ih korisiti te informirati se o dogadjanjima vezanim uz ovu temu. Saznajte više na adresi /tematski/onlinebaze.

.::22.5.2006.

*** *** ***

LINK MJESECA - srpanj 2006.

"Transformacija weba iz izvora informacija u mjesto kolaboracije nastavnicima nudi izvrsne mogućnosti za uspostavljanje e-learning-a". Tako započinje članak o mogućnostima koje pruža web 2.0., a o kojima više možete pročitati u članku na stranici http://education.guardian.co.uk/elearning/story/0,,1801086,00.html.

.::3.7.2006.

Popunjena su sva mjesta za radionicu o društvenom softveru!!

Popunjena su sva mjesta za radionicu koju će 12. i 13. lipnja održati Jeff Miller i Brian Lamb pod naslovom Poučavanje s novim tehnologijama: društveni softver i CARNetov E-learning laboratorij. Radionica će se baviti najčešće korištenim alatima društvenog softvera, kao što su blogovi, wikiji, sustavi društvenog bookmarkinga, RSS kanali, podcastovi, sustavi za dijeljenje slika i dinamični digitalni mediji.

.::08.06.2006.

*** *** ***

LINK MJESECA - svibanj 2006.

Nekoliko europskih organizacija udružilo se u European Open and Distance Learning Liaison Committee koji je početkom svibnja izdao dokument pod nazivom "Learning Innovation for the Adapted Lisbon Agenda". Dokument govori o korištenju potencijala e-learninga i učenja na daljinu te prilagodbama koje je potrebno napraviti na europskoj, ali i nacionalnoj i institucionalnoj razini, kako bi se bolje iskoristilo već postojeće znanje. Cijeli dokument dostupan je na adresi http://www.odl-liaison.org/pages.php?PN=policy-paper_2006.

.::22.5.2006.

*** *** ***

Gostovanje dr. Tonyja Batesa

1. ožujka 2006. godine održao se /ela/alumni/zajednica okrugli stol na temu "Kako pridobiti upravu za e-learning?" namijenjen bivšim i sadašnjim polaznicima programa E-learning Management. Na okruglom stolu, koji je vodio dr. Tony Bates, okupilo se 15-ak sudionika. Pročitajte o čemu su razgovarali i koje su zaključke donijeli.

.::27.3.2006.

LINK MJESECA - travanj 2006.

U članku “Digital Game-Based Learning: It's Not Just the Digital Natives Who Are Restless”, Richard van Eck se na vrlo zanimljiv način nadovezuje na članak Marka Prenskog o digitalnim imigrantima i domorocima. Eck govori o sve znatnijoj prisutnosti (digitalnih) igara u službi učenja te o faktorima koji na to utječu.

.::21.4.2006.

*** *** *** 

LINK MJESECA - ožujak 2006.

Richard Stallman, začetnik pokreta za slobodni softver i pokretač GNU/Linux operativnog sustava, održao je 8. i 9. ožujka u Zagrebu predavanja u sklopu niza predavanja "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija", a u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet i Multimedijanog instituta.

Svi oni koji nisu imali prilike osobno prisustvovati predavanjima, mogu ih poslušati putem podcasta:

Linkovi na podcast su preuzeti sa stranice:
http://www.mi2.hr/index.php?page=news&id=213
Više informacija o g. Stallmanu potražite na stranicama:
http://www.stallman.org/
http://www.fsf.org/
http://www.gnu.org/

.::24.3.2006.

*** *** ***

LINK MJESECA - veljača 2006.

Zanima vas upotreba ICT-a u poučavanju? Zainteresirani ste za suradnju s kolegama iz različitih zemalja? Posjetite Europski virtualni kampus eTTCampus, koji nudi resurse i mogućnosti sudjelovanja u mnoštvu online aktivnosti - forumima, online tečajevima, wikijima, blogovima - tematski vezanih uz upotrebu ICT-a u poučavanju.

Posebno zanimljiv je online tečaj pod nazivom «Implementing eLearning concepts through the use of different learning theories» koji će vam kroz različite teorijske pristupe pomoći u preoblikovanju nastavnih materijala koje koristite u tradicionalnoj, f2f nastavi u nastavne materijale za e-learning.
Više informacija pronaći ćete na adresi http://www.ettcampus.net/elearning.

.::17.2.2006.

*** *** ***

PODSJEĆAMO! 1. ožujka 2006. od 16:30-18:00 sati održat će se okrugli stol s dr. Tonyjem Batesom, poznatim svjetskim stručnjakom za e-learning management. U sklopu okruglog stola na temu "Kako pridobiti upravu za e-learning?" namijenjenog završenim polaznicima E-learning akademije, dr. Bates će održati kratku prezentaciju, nakon koje će započeti diskusija i razmjena iskustava.

 

.::16.2.2006.

*** *** ***

OBAVIJEST!

Kao jednu od aktivnosti završenih polaznika ELA-e, CARNet će 1. ožujka 2006. organizirati okrugli stol s dr. Tonyjem Batesom, poznatim svjetskim stručnjakom za e-learning management. U sklopu okruglog stola na temu "Kako pridobiti upravu za e-learning?" dr. Bates će održati kratku prezentaciju, nakon koje će započeti diskusija i razmjena iskustava.

Okrugli stol je namijenjen završenim polaznicima E-learning akademije, a održat će se od 16:30-18:00 sati u CARNetu, Josipa Marohnića 5.

Pozivamo sve alumnije ELA-e da u što većem broju svojim prisustvom doprinesu raspravi i iskoriste priliku za razmjenu iskustava s dr. Batesom i međusobno!

.::27.1.2006.

*** *** *** 

NOVO!

Saznajte više o zajednicama prakse u rubrici Izdavajmo te se pridružite kolegama u diskusiji o njihovoj važnosti za razvoj e-learninga u Hrvatskoj.

.::27.1.2006.

*** *** ***

LINK MJESECA - siječanj 2006.

U siječnju vam preporučamo članak o online diskusijama kao bitnoj sastavnici e-learning nastave. U članku pod naslovom "Can asynchronous online discussions be designed to produce meaningful learning?", autor Gerry Grogan se pita mogu li tutori bez iskustva rada s tehnologijom uspješno voditi online diskusije, a bavi se i dizajnom aktivnosti u online diskusijama kako bi one doprinjele učenju.

.::17.1.2006.

*** *** ***

OBAVIJEST! Javni poziv na online mentore

Na stranicama CARNetovog edukacijskog centra Edupoint objavljen je javni poziv za online mentore. Kandidati se prijavljuju za mentore online tečajeva iz programa CARNetovog orbazovnog centra - Edupointa. Više o uvjetima saznajte na adresi /edupoint/projekti/mentori/poziv.

.::17.1.2006.

*** *** ***

Nova tema na stranicama ELA Alumnija

Od listopada 2005. će na stranicama ELA Alumnija jednom mjesečno biti objavljen link mjeseca. Ovaj se mjesec radi o stranicama Europske komisije koje se bave e-learningom.

Link mjeseca - listopad 2005.: http://www.elearningeuropa.info/

Preporučamo intervju s Ingeborg Bo, predsjednicom mreže EDEN, koja govori o cjeloživotnom učenju.

Tematski web CARNeta o e-learningu

e_learning_tematski.jpg

 

Objavljen je drugi broj CARNetovog tematskog weba. Ovaj se broj bavi e-learningom, nastojeći ga približiti širokoj publici i odgovoriti na pitanja koja interesiraju studente i druge potencijalne korisnike takvog načina obrazovanja.

 
U tijeku su povoljnije registracije za CUC 2005

17. listopada odvijat će se povoljnije kotizacije za ovogodišnju Konferenciju Internet korisnika CUC 2005. Važna novost je uvođenje popusta za grupne registracije! Više informacija potražite na adresi /cuc/registration.


Javni poziv za autore online tečajeva

Na stranicama CARNetovog edukacijskog centra Edupoint otvoren je javni poziv za autore sljedećih online tečajeva:

  1. Napredne web tehnologije
  2. Osnove CSS-a
  3. Osnove HTML-a
  4. Osnove JavaScript-a
  5. Obrada slike pomoću GIMP-a.

 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju