preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 16. 5. 2013. u 21:24 sati |

Što je hoax

Hoax je poruka elektroničke pošte neistinitog sadržaja, poslana s ciljem zastrašivanja ili dezinformiranja primatelja. Želja osobe koja je poslala hoax je njegovo prosljeđivanje na što veći broj adresa. Pri tome ga primatelj prosljeđuje Internetom uvjeren da time pomaže drugima.

Hoaxi ne mogu uzrokovati oštećenja računalnih programa i operacijskih sustava, ali zabilježeni su brojni slučajevi gdje su hoaxi svojim sadržajem i vještom psihologijom naveli korisnike da sami oštete svoje programe i sustave. Drugi oblik štete koji hoaxi nanose korisnicima je zavaravanje korisnika te narušavanje njihovog ugleda, kao i ugleda određenih organizacija, tvrtki i poznatih osoba.

Različiti sadržaji hoaxa

Kako bi naveli primatelja da proslijedi primljenu poruku na što veći broj adresa, tvorci hoaxa služe se različitim tehnikama, zavisno od sadržaja poruke. Ako hoax upozorava na neki opasan virus, tada se tvorci hoaxa obično služe stručnom terminologijom, dok kredibilitet pokušavaju postići pozivanjem na poznate tvrtke. Nasuprot tome, sadržaj hoaxa koji predstavlja pismo majke bolesnog djeteta kojoj će neka organizacija donirati određenu količinu novaca za operaciju, proporcionalnu broju primatelja poruke, koristi se drugom psihologijom uvjeravanja. Tvorci takvog hoaxa ciljaju na osjećajnost primatelja koji ne želi odmoći tom djetetu te stoga prosljeđuje poruku poznanicima.

Hoaxi i čovjekova prirodna potreba za prosljeđivanjem upozorenja

Većina tvoraca hoaxa cilja na čovjekovu prirodnu potrebu da pomogne drugim ljudima. Pomoć može biti usmjerena nekome koga ne poznajemo ili onima koje poznajemo. Hoaxi koji upozoravaju na "opasne" viruse koji uništavaju računalne programe ili "strašne stvari" koje vrebaju iza ugla, djeluju na primatelja tako da on želi upozoriti svoje prijatelje i tako im pomoći. Hoaxi koji traže pomoć od primatelja također pobuđuju kod primatelja potrebu za pomaganjem pa primatelj bez puno razmišljanja prosljeđuje poruku dalje. Tvorci hoaxa mogu ciljati na čovjekovu potrebu za zaradom i srećom koja će ih sustići ukoliko proslijede poruku. U tom slučaju može se govoriti o čovjekovoj potrebi da pomogne samom sebi.

Hoaxi u Hrvatskoj

Za razliku od ostatka svijeta gdje veoma visok postotak stanovništva ima pristup Internetu, u Hrvatskoj hoaxi zadnjih godina nisu imali velik udio u prometu elektroničke pošte. Većina uočenih hoaxa u Hrvatskoj bili su na engleskom jeziku, koji je i neslužbeni univerzalni jezik komunikacije na Internetu.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju