preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 17. 5. 2013. u 08:28 sati |

Lanci sreće i zarade

Lanci sreće i zarade su hoaxi u kojima se primatelju za prosljeđivanje primljene poruke na određen broj adresa obećava novac, besplatni mobiteli, putnički aranžmani, pokloni ili uspjeh u životu. Lanci sreće mogu imati i prijeteći karakter. U tim slučajevima primatelja se upozorava kako će ga zadesiti nesretan i neugodan događaj ukoliko primljenu poruku ne proslijedi na što veći broj adresa.

Lanci sreće

Lance sreće lakše je prepoznati nego primjerice hoaxe koji upozoravaju na maliciozne kodove. Tome pridonosi i činjenica da su postojali i prije nastanka Interneta, samo što su se tada prosljeđivali klasičnom poštom. Takve e-mail poruke čak i najneiskusniji korisnici Interneta mogu razotkriti kao lažne upravo zahvaljujući njihovom sadržaju. Usprkos tome, lanci sreće prelaskom u doba Interneta dobili su na intenzitetu zbog prednosti u odnosu na klasični način. Prednosti koje e-mail poruke imaju u odnosu na klasičnu poštu su jednostavnost prosljeđivanja i besplatno slanje. Činjenica da su se lanci sreće održali u obliku klasične pošte, gdje je to komplicirano i skupo, govori koliki je promet moguć i u obliku e-mail poruka, koje su besplatne i jednostavne za rukovanje.

Lanci zarade

Lance zarade teže je prepoznati u odnosu na lance sreće. Dok je kod lanaca sreće bitan faktor praznovjernost korisnika, lanci zarade oslanjaju se na ljudsku osobinu povezanu sa zaradom, tj. pohlepu. Na neodlučne primatelje hoaxa često utječe činjenica da prosljeđivanjem primljene sumnjive poruke ništa ne mogu izgubiti, a ipak nešto mogu dobiti. Zbog toga se brojni korisnici odlučuju na prosljeđivanje. Tvorci hoaxa se pri tome koriste raznim lažnim obećanjima kako bi zaveli primatelja i naveli ga da proslijedi poruku osobama u adresaru.

Tvorci hoaxe bazirane na zaradi zasnivaju na lažnim darivanjima novca i poklona. Izmišljeni pokloni uglavnom su manje vrijedni, kao što su besplatne majice, kape i sl. Pri tome se kao autor e-mail poruke najčešće navodi neka organizacija koja proizvodi navedene proizvode. Kao razlog izdavanja e-mail poruke najčešće se navode marketinški razlozi.

Neki lanci sreće i zarade uočeni na Internetu

Primjeri lanaca zarade i njihovih poklona:

  • Bill Gates - Bill Gates daruje određenu količinu novaca za svaki prosljeđeni e-mail
  • Disney Giveaway - Disney daruje određenu količinu novaca za svaki prosljeđeni e-mail kao i besplatni put u Disneyworld
  • Netscape-AOL Giveaway - Netscape i AOL daruju određenu količinu novaca za svaki prosljeđeni e-mail
  • Ericsson Phone Giveaway i Nokia Phone Giveaway - Ericsson, tj. Nokia daruju besplatne mobitele za određeni broj prosljeđenih e-mailova
  • Honda Giveaway - Honda daruje novi automobil za određeni broj prosljeđenih e-mailova
  •  . . . .

Neki hoaxi otvoreno navode da je njihov cilj prosljeđivanje e-maila što većem broju korisnika i to se pritom objašnjava raznim objašnjenjima kao što su sljedeća:

  • World Record Hoax - kao razlog navodi se cilj ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda.
  • Helping Kids With School Project Chain - kao razlog navodi se jedan školski projekt grupe školaraca koji izučavaju put odaslane e-mail poruke. Projekt je postojao, ali je odavno završio, dok ljudi i dalje prosljeđuju ovaj e-mail
  •  . . . .

Primjer lanca zarade

Sljedeći primjer pod nazivom "Bill Gates Hoax" veoma je raširen primjer lanca zarade. Njegov navodni kreator je Bill Gates, većinski vlasnik Microsofta. U ovom se hoaxu od primatelja traži prosljeđivanje primljene e-mail poruke na što veći broj adresa - ukoliko taj broj posredno prijeđe 1000, Bill Gates će donirati 1000 USD i instalacijski CD s Windowsima 98. Koliko je ovaj hoax star pokazuje i činjenica da se daruju Windowsi 98. U ovom primjeru je također moguće uočiti u hoaxima često navođenu neistinitu činjenicu kako je moguće pratiti promet e-mail poruke.

Bill Gates Hoax

Hello Everyone,

And thank you for signing up for my Beta Email Tracking Application or (BETA) for short. My name is Bill Gates. Here at Microsoft we have just compiled an e-mail tracing program that tracks everyone to whom this message is forwarded to. It does this through an unique IP (Internet Protocol) address log book database.

We are experimenting with this and need your help. Forward this to everyone you know and if it reaches 1000 people everyone on the list you will receive $1000 and a copy of Windows98 at my expense.
Enjoy.

Note: Duplicate entries will not be counted. You will be notified by email with further instructions once this email has reached 1000 people. Windows98 will not be shipped unitl it has been released to the general public.

Your friend,
Bill Gates & The Microsoft Development Team.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju