preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 17. 5. 2013. u 08:28 sati |

Lažne peticije

Lažne peticije su e-mail poruke koje imaju različite sadržaje, a u kojima se poziva na sakupljanje "potpisa" za neku izmišljenu ili neizmišljenu važnu stvar te prosljeđivanje poruke kako bi i drugi korisnici mogli dati podršku. Proučavanjem je utvrđeno da se od primatelja uglavnom traži ime i prezime, a ponekad i e-mail adresa.

Peticije mogu imati izmišljenu ili istinitu temu. Činjenica da je tema na koju se peticija odnosi istinita ne znači da je i sama peticija istinita. Često autori izmišljaju lažne peticije s istinitim temama kako bi uzrokovali pomutnju i potakli beskorisno trošenje tuđih vremenskih i računalnih resursa. Pri tome najčešće krivotvore autora.

Osnovne postavke neispravne peticije

U slučaju primitka e-mail poruke koja poziva na dodavanje svog "potpisa" na listu i prosljeđivanje iste, potrebno je znati osnovne postavke svake peticije. Njihovom provjerom primatelj lažne peticije može istu i identificirati.

Osnovne postavke nelegitimne peticije:

  • Nejasan cilj - peticija ne smije biti neodređena. Peticija mora sadržavati osnovnu listu ključnih točki na koje se peticija odnosi. Ukoliko je lista neodređena ili nije jasno kome će ti rezultati biti proslijeđeni, peticija je vrlo vjerojatno izmišljena. Ako je u peticiji naznačeno da rezultate peticije treba poslati direktno određenoj ustanovi ili osobi na koju se pokušava utjecati, peticija je vjerojatno lažna. Razlog tomu je nevjerojatnost da ta ustanova ili osoba bilježi i sortira dobivene informacije pa je očit cilj stvarnog autora trošenje tuđih vremenskih i računalnih resursa.
  • Lažna privatnost - brojne peticije napominju da je riječ o anonimnim peticijama. Ako je peticija anonimna, onda se ona može lako i izmisliti, tj. imena se mogu lako dodati. Ukoliko se u sadržaju lažne peticije od primatelja traži upisivanje imena, prezimena i e-mail adrese, peticija ne može biti anonimna jer ostali primatelji e-mail poruke mogu vidjeti tko se sve potpisao.
  • Anonimnost autora - peticija se može u potpunosti smatrati nepouzdanom ako autor nije naveden. Ako je to slučaj, onda je jasno da niti jedna organizacija neće proučavati rezultate dobivene prosljeđivanjem peticije pa peticija gubi smisao. Većina lažnih peticija sadrži ime autora ili određenu organizaciju koji zaista postoje, ali nisu povezani s tom peticijom.
  • Neodređeno vrijeme postojanja peticije - ukoliko peticija nema rok do kojeg je važeća, ona je zasigurno lažna. Niti jedna ozbiljna organizacija ne bi stavila peticiju bez naznake njenog "roka trajanja". Svaka peticija mora imati točno određen rok provođenja.

Mail-peticije nisu legitimno sredstvo skupljanja "potpisa"

Koncept prikupljanja potpisa putem Interneta nepouzdan je i neuvjerljiv. Bilo tko se može dosjetiti da dopiše određen broj imena te na taj način krivotvori peticiju. Zbog toga se peticija dobivena razašiljanjem e-mail poruka smatra nepouzdanom i nevažećom. Većina organizacija toga je svjesna te zbog toga ne koriste e-mail poruke za skupljanje potpisa.

Najčešće lažne peticije

Primjeri u kojima se od primatelja traži "potpisivanje" peticije i njeno prosljeđivanje što većem broju poznanika:

  • Petition to CNN for the Children - peticija u spomen poginulih u WTC-u 11.09.2001. koja traži od primatelja 'potpis' i prosljeđivanje primljene e-mail poruke. Kao rezultat navedeno je kako će CNN objaviti rezultate peticije.
  • Petition to Stop Animal Abuse in Korea - peticija pomoći zlostavljanim životinjama u Koreji koja se odnosi na sprečavanje narodnih običaja u Koreji, a koji uključuju pse i mačke kao hranu. Autor peticije je anoniman, a rok nije određen.
  • The Racism Petition - antirasistička peticija sa anonimnim autorom, bez jasnog cilja i naznačenog roka.
  • AOL Price petition - peticija koju je navodno AOL pokrenuo, a navodi se kako u slučaju velikog broja 'potpisa' AOL sniziti svoje cijene. Peticija u potpunosti ne zadovoljava prethodno određene osnovne postavke ispravne peticije.
  • Amazon rain forest petition - peticija koja se odnosi na prijedlog iz 2000. godine koji je brazilski kongres trebao razmatrati. Tim prijedlogom predviđeno je krčenje šuma i uzgoj drugih agrokultura. Prijedlog je odbačen još 2000. godine, dok peticija i dalje kruži Internetom.
  •  . . . .

Primjer lažne peticije

Sljedeći primjer pod nazivom "Petition to Help Zimbabwe" reprezentativan je primjerak tipične lažne peticije. Peticija se odnosi na potpomaganje demokracije u Republici Zimbabve. Pri tome je autor napravio brojne propuste koji ovaj uzorak nepogrešivo označuju kao lažni hoax. U tekstu nije navedeno tko je autor peticije, a kao adresa slanja rezultata peticije navedena je Bijela kuća. Ti detalji su i najnelogičniji jer peticiju nije pokrenula Bijela kuća, pa nitko nije zadužen za obradu peticijskih mail-poruka. Tekst poruke ne sadrži primjere na temelju kojih bi se utvrdilo da je Robert Mugabe zaista diktatorski manijak. U peticiji nije navedeno kada je pokrenuta, tko ju je pokrenuo i do kada traje, što je u potpunosti deklasira kao legitimnu peticiju.

Petition to Help Zimbabwe

Hi - I never send this type of thing on, but really do believe that international intervening is necessary.....

This is very important
Please help Zimbabwe:

PETITION: To sign this petition, 'copy and paste' this message to a new message and send to all the people you know in the "To...", "Cc..." or "Bcc..." box, go to the bottom of the petition and type in your name and then "Send" We MUST try to get a million copies of this petition to The President of the USA at the Whitehouse.

Remember! , don't just hit 'forward', 'copy and paste' to avoid getting >>> at the beginning of each line.
Please would every 100th person forward this to the Whitehouse address: president@Whitehouse.gov

PETITION; Zimbabwe, "another jewel of Africa" is dying. Strangled by the corrupt forces, short sighted self serving policies of the egomaniacal dictator Robert Mugabe. Freedom, human rights and sensibility has been extinguished. Zimbabwe is becoming an unstabilising factor in the regional politics.

Only drastic measures by international democracies will be able to save Zimbabwe from damnation and prevent long term starvation and civil war in the region as experienced in the Congo. We have to ensure responsible governance for the people of Zimbabwe.

The International community pleads for support to save Zimbabwe:
1. The resignation of Robert G. Mugabe
2. Free and Fair Parliamentary and Municipal Elections
3. Non interference or escalation of regional conflicts. Removal of Zimbabwean Troops from the Congo
4. Restoration of Constitutional Law in Zimbabwe
5. Obedience by the government of the day to the laws of the country.

We the undersigned support this petition

Please would every 100th person forward this to the Whitehouse address as well: president@Whitehouse.gov

Signed:


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju