preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 16. 5. 2016. u 12:09 sati |

Natjecanje "ISE Oscar za scenarij, režiju i film"

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet u sklopu projekta Inspiring Science Education (ISE) pokreće novo natjecanje u implementaciji ISE scenarija učenja. Cilj natjecanja "ISE Oscar za scenarij, režiju i film" je realiziranje podučavanja uz ISE scenarij učenja te režiranje i izrada videa odnosno kratkog filma kojim se ono prezentira.

Natjecanjem se želi potaknuti kvalitetna implementacija digitalnih ISE scenarija učenja za podučavanje u formalnom i neformalnom obrazovanju, kako bi se povećao interes za tzv. STEM područje (prirodoslovno, tehničko, informatičko i matematičko područje).

Uvjeti za sudjelovanje

Uvjeti koje sudionici natjecanja moraju ispuniti su realizacija jednog formalnog ili neformalnog podučavanja korištenjem ISE scenarija učenja preko ISE portala, sukladno pravilima natjecanja.

Natjecatelj mora biti registriran na ISE portal i dozvoliti kloniranje svog scenarija čiju implementaciju prijavljuje, odnosno u metapodacima scenarija učenja kod "Licence level" treba biti zadržana automatska postavka "Public, allowing adoptations".

Pravila natjecanja

Natjecatelj na natjecanje prijavljuje video kojim prezentira implementaciju jednog ISE scenarija učenja. ISE scenarij učenja treba biti implementiran pomoću sučelja na ISE portalu odnosno alata za korištenje scenarija u podučavanju prema uputama dostupnim na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=ttVp3Fa1XH4.

Natjecatelj može implementirati bilo koji ISE scenarij učenja u formalnom ili neformalnom podučavanju objavljen na ISE portalu (http://portal.opendiscoveryspace.eu/ise). To znači da natjecatelj može prijaviti i scenarij kojeg je sam izradio, ali i scenarij koji je izradio netko drugi, a on ga je kopirao odnosno klonirao u svoj profil, i eventualno po želji mijenjao. Također, to znači da se na natjecanje može prijaviti i scenarij koji je napravljen prije objave ovog natjecanja.

Na natjecanje se mogu prijaviti i scenariji koji su korišteni prilikom provođenja Eratostenovog eksperimenta (dodatan korak koji je potrebno napraviti je snimanje kratkog filma prema pravilima u nastavku, kojim će se prikazati realizacija eksperimenta uz korištenje scenarija). 

Pojedini natjecatelj može se više puta prijaviti na natjecanje.

Trajanje implementiranog ISE scenarija treba biti minimalno 45 min.

Tema podučavanja prijavljenog ISE scenarija učenja treba biti iz tzv. STEM, tj. prirodoslovnog, tehničkog, informatičkog i matematičkog područja. Scenarij učenja može imati interdisciplinarni pristup podučavanju navedenih tema. Napominjemo da je nagrada za najbolji primjer implementacije ISE ljetna akademija (ISE ljetna škola) koja je fokusirana na podučavanje ovih područja.

Provedeno podučavanje i sadržaj videa treba sadržavati znanstveno točne informacije, biti jasno i zanimljivo prezentirano. 

Video

Trajanje videa ne smije biti duže od 5 min.

Video treba sadržavati slijedeće elemente:

  • ideju i dojam natjecatelja o tome kako je zamišljen ISE scenarij učenja i koje su aktivnosti učenja realizirane (npr. aktivnost podučavanja ˝planiranje i istraživanje˝ uključuje korištenje online simulacija, laboratorija, kvizova itd.) te kratak opis predloženih nastavnih metoda, aktivnosti i tehnologije.
  • informacije o području i temi podučavanja, uzrastu sudionika podučavanja te eventualno instituciji u kojoj je provedeno podučavanje (ako je riječ o formalnom podučavanju).
  • dojam sudionika podučavanja o provedenom satu podučavanja.

Predlažemo da video sadržava (usmene ili pismene) izjave sudionika podučavanja i snimke samog podučavanja. Napominjemo da je za snimanje i fotografiranje maloljetnika potrebno dobiti pismenu suglasnost roditelja. 

Prijavljeni video ne smije sadržavati:

  • tekstove, slike ili druge medije diskriminativnog ili uvredljivog sadržaja na rasnoj, religijskoj, nacionalnoj, spolnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi
  • tekstove, slike ili druge medije seksualno eksplicitnog sadržaja i neprikladnog izražavanja
  • prijavljeni video ne smije promovirati niti prikazivati nasilje.

Napominjemo da je video moguće dostaviti u obliku poveznice na nekom internetskom servisu za razmjenu multimedijskih sadržaja (npr. osobni YouTube kanal, Vimeo i sl.) ili na nekom od internetskih servisa za dijeljenje poput (Dropbox, Google Drive, File Sender) uz omogućen pristup e-mail adresi ise-prijava@carnet.hr.  Poveznicu za pristup potrebno je upisati u web obrazac za prijavu.

Korisne upute i prijedlozi

U nastavku donosimo poveznice na korisne upute:

Predlažemo da se za uređivanje video materijala koristi besplatni alat Movie Maker (http://windows.microsoft.com/hr-hr/windows/movie-maker), a za snimanje ekrana (npr. scenarija učenja ili nekog korištenog digitalnog alata) jednostavni alat Screencast-O-Matic (https://screencast-o-matic.com/home).

Prijava na natjecanje

Natjecatelj se prijavljuje popunjavanjem obrasca najkasnije do 20. svibnja 2016. godine.

Radovi se prijavljuju putem web obrasca na adresi http://goo.gl/forms/TaaVCVU4xS.

Ukoliko na natjecanje pristigne manje od pet prijava koje zadovoljavaju pravila natjecanja ali ne ispunjavaju kriterije za evaluaciju, ocjenjivački sud zadržava pravo da ne dodijeli nagradu. 

Evaluacija

Kriteriji za evaluaciju prijava na natjecanje su:

  • opći dojam o inovativnosti i zanimljivosti zamišljenog podučavanja temeljem korištenog scenarija učenja
  • usklađenost podučavanja s istraživačkim učenjem te korištenje digitalnih alata
  • poticanje interesa učenika za STEM područje
  • dojam motiviranosti i zainteresiranosti učenika.

Ocjenjivački sud kojeg čine četiri CARNetova stručnjaka za e-učenje evaluirat će pristigle prijave u dvije faze. U prvoj fazi svaki član će rangirati od 5 do 10 najboljih prijava temeljem kriterija čime će se utvrditi popis finalista. U sljedećem krugu svi članovi ocjenjivačkog suda pregledat će prijave finalista, te jednoglasno donijeti odluku o pobjedniku.

Nagrada

Nagrada za najboljeg natjecatelja je sudjelovanje na Inspiring Science Education ljetnoj akademiji 2016 (ISE ljetna škola 2016. - http://ise.ea.gr/),u Ateni, s osiguranim troškovima puta, smještaja i kotizacije.

U slučaju da je natjecatelj s najvećim brojem bodova temeljem evaluacije pobijedio u jednom od dva natjecanja vezana uz provedbu Eratostenovog eksperimenta (rujan 2015. i ožujak 2016.) te time već osvojio istu nagradu, nagrada će se dodijeliti idućem natjecatelju s najvećim brojem bodova.

 


Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog. 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju